România îl propune pe Iohannis în funcția de secretar general NATO

România îl propune pe Iohannis în funcția de secretar general NATO. Bucureștiul și-a anunțat aliații din organizația nord-atlantică despre acest demers, acțiune confirmată de către jurnalista Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Albă pentru Bloomberg News.

România ar fi anunțat aliații NATO că îl propune în mod oficial pe președintele Klaus Iohannis în funcția de secretar-general al alianței.

Anunțul a fost făcut pe platforma X de jurnalista Jennifer Jacobs, corespondent la Casa Alba pentru Bloomberg News, fiind confirmate de surse guvernamentale citate de G4Media.ro.

„România i-a notificat pe ceilalți membri NATO ca intenționează să îl nominalizeze pe președintele țării, Klaus Iohannis, drept candidat pentru funcția de secretar general al NATO. Va complica efortul celorlalți aliați de a-l instala pe Mark Rutte ca viitor secretar general”, a anunțat jurnalista americană pe X.

Citește și Cum vrea Ciolacu să elimine vizele SUA pentru români: pune presiune pe polițiști și magistrați să depună în masă cereri de plecare peste Ocean

România îl propune pe Iohannis în funcția de secretar general NATO

„Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”, a spus șeful statului.

Potrivit unor surse, premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte, care este considerat favorit în cursa pentru șefia NATO, nu poate strânge suficiente voturi din cauza opoziției din partea aliaților de pe frontul estic, precum Bulgaria, Ungaria, Turcia și România. Această informație a fost confirmată în această lună și de către Bloomberg.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri seară că PSD propune devansarea alegerilor prezidențiale, care ar trebui să aibă loc în decembrie, pentru luna septembrie, exact luna în care expiră mandatul de secretar-general al lui Jens Stoltenberg.

Citeste si...  DENT ESTET și MedLife, bilanț la 7 ani de leadership și dezvoltare sustenabilă în România

Dacă alegerile ar fi mutate în septembrie, i-ar permite lui Iohannis să preia un eventual post la NATO fără să își scurteze mandatul, titrează Monitorul de Cluj.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Cautimasina.ro

PressHub
PressHubhttps://presshub.ro
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

Cele mai citite articole

spot_img