Retrospectiva săptămânii. Cele mai importante evenimente

Retrospectiva săptămânii. Victoria echipei naționale de fotbal a României împotriva Ucrainei, donarea unui sistem de rachete PATRIOT către Ucraina de către țara noastră, anunțul președintelui Klaus Iohannis privind retragerea candidaturii sale la șefia NATO și avertizările de căldură extremă emise de ANM sunt doar câteva dintre evenimentele interne din perioada 17-21 iunie 2024.

România învinge cu 3-0 Ucraina, în primul meci de la Euro 2024

Retrospectiva săptămânii. Naționala de fotbal a României a avut un debut impresionant la Campionatul European de Fotbal – EURO 2024, pe 17 iunie, învingând Ucraina cu scorul de 3-0 (1-0). Meciul s-a desfășurat pe Football Arena din München, Germania, și a făcut parte din Grupa E a turneului.

În prima repriză, România a reușit să deschidă scorul, intrând la pauză cu un avantaj de 1-0. În a doua repriză, echipa a continuat să domine jocul, înscriind încă două goluri și asigurându-și astfel o victorie categorică. Această performanță solidă a naționalei României în meciul de deschidere a fost un început promițător pentru parcursul echipei în competiția europeană.

Din păcate, sâmbătă seara, selecționata României nu a reușit să se impună și în fața Belgiei, echipă care a învins-o cu 2-0. Acum, calificarea în optimi depinde de meciul cu Slovacia, care va avea loc miercuri seară, de la ora 19.00.

Retrospectiva săptămânii. România a donat un sistem de rachete PATRIOT Ucrainei

Joi, 20 iunie, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), reunit în şedinţă la Palatul Cotroceni, a decis ca România să doneze un sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forţele Armate ale Ucrainei.

MApN a prezentat CSAT o analiză detaliată privind situaţia operaţionalizării celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de înzestrare cu celelalte trei sisteme, importanţa operaţională a acestora la nivel naţional şi aliat, precum şi impactul generat de un eventual transfer al unui sistem, informează Agerpres.

Citeste si...  Parcare în București. Anunț de ultimă oră de la Primăria Capitalei

Klaus Iohannis nu mai vrea să fie secretar general NATO

Președintele Klaus Iohannis și-a retras joi candidatura pentru șefia NATO. Spre deosebire de momentul anunțării candidaturii, care a avut loc printr-o conferință de presă, retragerea a fost comunicată printr-un comunicat de presă.

Comunicatul nu menționa explicit retragerea din cursa pentru șefia NATO. Acesta a fost emis joi, 20 iunie, de Administrația Prezidențială, după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care fusese convocată pentru a discuta alte probleme.

„Este o încercare de a ieși cât mai onorabil din această cursă. Era previzibil că se va întâmpla așa. Probabil că este modalitatea prin care președintele evită o comunicare directă, într-o conferință de presă”, a comentat expertul în securitate națională și internațională, Claudiu Degeratu.

„Dar, având în vedere situația destul de penibilă din toate punctele de vedere, a preferat să transmită această decizie indirect, prin intermediul comunicatului CSAT”, a adăugat el.

Coduri roșii de caniculă în toată țara

La ora transmiterii acestei știri, numărul județelor aflate sub avertizare cod roșu de caniculă crește duminică, incluzând și Capitala.

Meteorologii anunță că la începutul săptămânii viitoare, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice. De la ora 14.00, intră în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică în Banat, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Maramureș.

UPDATE – Meteorologii au emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică, valabilă în intervalul 23 iunie, ora 14:00 – 24 iunie, ora 08:00.

”În intervalul menționat, în Banat, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70 km/h), grindină, descărcări electrice și pe arii restrânse vijelii.

Citeste si...  Creștere record a traficului aerian. Aeroportul Cluj, pe locul 2 pe țară după numărul de pasageri

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și pe arii restrânse de peste 40…50 l/mp”, conform ANM.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în Crișana, precum și în vestul Olteniei și al Maramureșului.

Răsturnare de situație în dosarul lui Mario Iorgulescu

Tot joi, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în casație (o cale extraordinară de atac) formulat de Mario Iorgulescu și a anulat decizia Curții de Apel București din octombrie 2023, care îl condamnase la 13 ani și 8 luni de închisoare.

Ca urmare, procesul urmează să se rejudece în faza de apel. Astfel, Mario Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, scapă de condamnarea inițială pentru omor și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și drogurilor (cocaină), în legătură cu accidentul auto pe care l-a provocat în 2019 și care a dus la moartea unui bărbat.

Românii au din ce în ce mai puțină încredere în presă

România înregistrează cel mai scăzut nivel de încredere în presă din ultimii opt ani, cu doar 27%, conform Digital News Report.

Rezultatele acestui raport, care este cel mai mare studiu academic despre audiențele de știri din lume, coordonat de Institutul Reuters pentru Studierea Jurnalismului de la Universitatea din Oxford, au fost prezentate la Facultatea de Drept a Universității din București.

Prezentarea a fost realizată de prof. univ. dr. Raluca Radu, lector univ. dr. Manuela Preoteasa și lector univ. dr. Antonia Matei, din Departamentul de Jurnalism al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București (FJSC, UB).

Citeste si...  Atenționare meteo. Va ploua cu găleata în mai multe zone ale țării

Articolul Retrospectiva săptămânii. Cele mai importante evenimente apare prima dată în Money.ro.

Cautimasina.ro