Reprezintă organele de animale modificate genetic viitorul pentru transplantul uman?

Transplantul de organe este unul dintre cele mai mari progrese din istoria medicinii și este de multe ori singura speranță pentru pacienții care suferă de insuficiență a organelor.

  ​Transplantul între specii (xenotransplantul) nu este o idee nouă. Acesta oferă acces la o cantitate inepuizabilă de organe și celule. Rezolvă problema listei de așteptare pentru pacienții care au nevoie de transplant. Pe de altă parte, există multe obstacole care trebuie depășite.

„Odată cu dezvoltarea ingineriei genetice, a început să fie explorat rolul potențial al organelor de porcine pentru transplantul la om, dar numai după efectuarea anumitor manipulări, care protejează țesuturile acestora de sistemul imunitar uman”, explică Anastasia Ormandzhieva, biolog molecular, pentru publicaţia bulgară Toest.

Nu este ușor să alegi „sursa” animală potrivită pentru organe. Rudele noastre cele mai apropiate, cimpanzeii, sunt o specie pe cale de dispariție, iar posibila lor utilizare ar ridica probleme de etică, dintre care unele sunt oricum prezente în discuțiile privind xenotransplantul.

Pe de altă parte, babuinii nu sunt eligibili, deoarece sunt purtătorii multor microorganisme potențial patogene.

Porcii sunt specia preferată datorită apropierii lor genetice de oameni și a dimensiunii și structurii similare a organelor. Și nu în ultimul rând, este ușor să îi menținem sănătoși.

Citeste si...  STUDIU | Singurătatea este mai periculoasă decât țigările

Parteneri

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată

Cele mai citite articole

spot_img