Regula celor 10 secunde îți arată cât vei trăi

Regula celor 10 secunde

Trăiești mai mult dacă reușești să faci un exercițiu simplu: stai 10 secunde într-un picior, în echilibru. Cei care reușesc să facă asta vor avea o durată de viață mai lungă. 

Se pare că echilibrul este foarte important în evaluarea stării de sănătate. Deși nu este inclus în timpul examinărilor medicale la adulții în vârstă, un studiu din 2022 sugerează că ar trebui să fie. 

Echipa internațională de cercetători din spatele acestui studiu a descoperit că adulții cu vârste cuprinse între 51 și 75 de ani care nu pot să se echilibreze pe un picior timp de zece secunde au un risc de deces cu 84% mai mare decât colegii lor care pot să își păstreze echilibrul.

Peste 1.700 de brazilieni au luat parte la acest studiu, scrie Big Think.

Regula celor 10 secunde

Fiecare subiect a fost supus unui examen fizic standard, cu adăugarea unui test de echilibru: li s-a cerut să stea desculți pe o platformă plată, cu brațele în lateral și privirea ațintită privind înainte. Fiecare a avut dreptul la trei încercări.

După examinare, cercetătorii au urmărit subiecții pe o durată medie de șapte ani. Și niciun participant nu a renunțat la studiu.

Oamenii de știință au descoperit că, după vârsta de 60 de ani, capacitatea subiecților de a finaliza testul de echilibru a scăzut rapid. 

În timp ce aproximativ 95% dintre participanții cu vârsta cuprinsă între 51 și 55 de ani s-au putut echilibra pe un picior timp de zece secunde, doar 82% dintre participanții cu vârsta cuprinsă între 61 și 65 de ani au putut să se echilibreze. Și doar 46% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 71 și 75 de ani au reușit să finalizeze testul.

Citeste si...  Pacienții din România își întrerup tratamentul pentru că CNAS nu plătește programele de sănătate

Era de așteptat ca la persoanele mai în vârstă să intervină și alte variabile precum obezitatea și alte probleme de sănătate, dar chiar și după eliminarea acestor variabile, rezultatul a rămas puternic: eșecul de a echilibra pe un picior timp de zece secunde a fost legat de un risc cu 84% mai mare de mortalitate.

„În fiecare an, se estimează că 684.000 de persoane mor din cauza căderilor la nivel global”, au observat ei. Chiar dacă o cădere nu duce direct la moarte, poate duce la dizabilități fizice sau cognitive, reducând drastic speranța de viață.

Cercetătorii au mai observat că testul de echilibru a fost „remarcabil de sigur, bine primit de către participanți și, mai important, simplu de încorporat în practica noastră de rutină, deoarece necesită mai puțin de unul sau două minute pentru a fi aplicat”. Cercetătorii au recomandat la final includerea testului de echilibru în examenele medicale regulate.

Articolul Regula celor 10 secunde îți arată cât vei trăi apare prima dată în Money.ro.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img