Recalculare pensii. Până când pot fi depuse actele pentru a beneficia de majorare

Recalculare pensii. Până când pot fi depuse actele

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat termenul limită pentru depunerea actelor suplimentare de recalculare a pensiilor, având în vedere că în septembrie pensionarii din România vor primi majorările promise.

După indexarea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2024, cu un procent de 13,8%, pensionarii vor beneficia și de o nouă creștere a pensiilor începând cu luna septembrie.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a informat asupra termenului limită pentru depunerea actelor suplimentare de recalculare, pentru a se asigura că niciun pensionar nu pierde drepturile care îi revin.

Recalcularea fiecărei pensii va ține cont de o serie de factori, astfel că procentele de creștere pot varia de la un individ la altul, deși există tabele orientative în acest sens.

Autoritățile au asigurat că majorările pensiilor vor intra în vigoare începând cu 1 septembrie și nicio pensie deja acordată nu va scădea.

În plus, noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare în același timp, aduce o nouă formulă de recalculare a pensiilor.

Această nouă formulă va determina o creștere a pensiilor pentru cei care au lucrat mulți ani (ideal peste 35), va diminua impactul grupei de muncă asupra valorii pensiilor, însă nu va favoriza pensionarii care au lucrat sub 25 de ani.

Recalculare pensii. Până când pot fi depuse actele

Sistemul de pensii publice din România este reglementat, începând din acest an, printr-o nouă lege, Legea 360/2023. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial pe 6 decembrie 2023, intrând în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Unele prevederi vor avea efect imediat, iar altele vor deveni active începând cu luna septembrie.

Citeste si...  Alertă în Marea Neagră. Un virus periculos a ajuns în apă

Noua lege prevede, printre altele, o creștere de 13,8% a pensiilor începând cu 1 ianuarie 2024, stabilind punctul de pensie la 2.032 de lei. De asemenea, se va uniformiza vârsta de pensionare la 65 de ani pentru femei și bărbați, și se va impune un stagiu minim de contribuție de 15 ani pentru a beneficia de pensie la limită de vârstă.

Cât despre momentul pensionării, românii pot obține informații rapide accesând site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, completând data nașterii și sexul pentru a afla data la care se pot pensiona, fie că este vorba de pensie anticipată, parțială sau la limita de vârstă.

Articolul Recalculare pensii. Până când pot fi depuse actele pentru a beneficia de majorare apare prima dată în Money.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img