Războiul din Israel nu se va încheia curând! Efraim Hallevy, fost director al Mossad

Războiul din Israel nu se va încheia curând, este de părere Efraim Hallevy, fost director al Mossad. Într-un interviu recent acordat Antena 3, el a precizat că războiul va dura mult. Totuşi, există vreun risc ca acesta să se transforme în cel de-Al Treilea Război Mondial?

Războiul din Israel nu se va încheia curând

Războiul din Israel nu se va încheia curând! Efraim Hallevy, fost director al Mossad, a oferit un interviu în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3. Acesta este de părere că Iranul nu a știut de atacurile din 7 octombrie, cele care au avut loc în Israel.

”După ce au început evenimentele să se desfăşoare, după izbucnirea lor, după prima săptămână, acum, că războiul continuă şi sunt şi ale părţi care acţionează – alte lucruri se întâmplă în nordul ţării – cred acum că e posibil să existe îngrijorări cu privire la felul în care nordul va acţiona, ce se va întâmpla şi cum va afecta asta evenimentele din sud.

Dar nu cred că la iniţial Iranul a fost implicat, nici în pregătiri şi cred că asta e altceva de care nu au fost conştienţi. Ei au alte subiecte, alte teme, mai ales noua relaţie pe care o au acum cu Arabia Saudită”, arată acesta.

Războiul din Israel nu se va încheia curând! Efraim Hallevy, fost director al Mossad

Război în Israel. China nu are nicio legătură cu Hamas

În plus, el spune că nici China nu ar avea vreo legătură cu gruparea Hamas.

”Nu, nu cred că China a fost implicată în acest caz. Cred că China nu a fost implicată financiar, nu cred că a fost implicată în evenimentele care au avut loc. Cred că China a fost şi ea surprinsă de izbucnirea acestei operaţiuni declanşate de Hamas, aşa cum am fost toţi surprinşi.

Citeste si...  Vladimir Putin spune că Odesa a fost mereu un oraș rusesc

Şi cred că chiar şi Iranul probabil n-a fost conştient că o asemenea operaţiune era planificată şi urma să fie executată. Cred că Hamasul a făcut pregătirile singur, în secret, şi nu cred că au fost implicaţi şi alţii de la început”, mai spune fostul director al Mossad.

Războiul din Israel

Interesul Iranului pentru promovarea unui conflict cu Israelul

De asemenea, aceasta a mai precizat că este important de văzut dacă Iranul ar avea vreun interes pentru promovarea unui conflict cu Israelul. Potrivit lui Efraim Hallevy, Hezbollahul din nord are alte priorități.

”Şi apropo, China, care a fost intermediarul, mediatorul acelei înnoiri ale relaţiei dintre Iran şi Arabia Saudită, nu cred că a fost nici ea implicată în asta. Întrebarea acum este – sigur că evoluează nişte evenimente şi în nord – cât de departe vor merge evenimentele din nord, în paralel cu ce se întâmplă în sud. E de văzut şi în ultimele zile a fost o intensificare a confruntărilor din nord.

Unele din ele au dus la pierderi de vieţi omeneşti şi cred că şi acolo întrebarea este dacă Iranul are vreun interes să intensifice ceea ce se întâmplă în nord. Şi dacă are un interes să promoveze un conflict major cu Israelul.

Iar Hezbollahul din nord sunt sigur însă că încă nu e clar ce cred iranienii despre asta. O spun pentru că, repet, au alte priorităţi”, mai arată acesta.

Hamas se pregătea de ceva timp

Întrebat de Bogdan Chirieac dacă crede că Hamasul este în stare să facă un asemenea plan de una singură, Efraim Hallevy a spus că gruparea se pregătea de mult timp.

”Cred că Hamasul a pregătit de mult timp această operaţiune. Cred că a fost o operaţiune care a fost ţinută foarte secretă în Hamas chiar şi iniţial ei au putut să ne ia prin surprindere. Au cauzat daune enorme, au ucis mulţi oameni în moduri îngrozitoare, inclusiv copii, femei şi bebeluşi.

Citeste si...  De la Kremlin lucrurile nu se văd chiar atât de rău

Morţile pe care le-au provocat au fost în multe cazuri realizate în mod absolut îngrozitor din punct de vedere omenesc şi încă sunt sute de oameni ale căror corpuri, trupuri sau părţi de trupuri încă nu au putut fi identificate. Şi poate nici nu vom putea niciodată să le identificăm, pe măsură ce va trece timpul”, arată el, potrivit antena3.ro.

Fostul director al Mossad a mai spus ”Ei bine, Hamasul a avut această operaţiune în minte, a planificat-o, a realizat-o. Vom vedea ce se întâmplă. Sigur, Israelul va întreprinde paşii pe care trebuie să-i parcurcă. Felul în care se derulează acest război va dura nu ştiu cât timp, dar am toată încrederea că în final, rezultatele vor arăta că Hamasul nu va mai avea poziţia pe care a avut-o”.

Escaladare constantă a conflictului

Acesta a mai precizat că, deși zilnic asistăm la o escaladare a conflictului, Statele Unite ale Americii (SUA) acționează și ele. Astfel, el spune:

”Am văzut că au contracarat o tentativă de a se lansa nişte rachete spre Israel din sud, au deja o flotilă, un portavion mare, care are multe avioane la bord. E unul dintre cele mai mari portavioane ale Statelor Unite şi vor aduce un al doilea portavion în curând”.

Pe de altă parte, el mai spune că puterile mondiale nu vor lăsa ca astfel de evenimente să se răspândească.

”Iranul va trebui să aibă în vedere posibilitatea ca, dacă se întâmplă aşa ceva, Statele Unite nu vor rămâne doar pasive, staţionând nişte portavioane, ci la un moment dat ar putea să le folosească, dacă chiar ar izbucni un război.

Citeste si...  Volodimir Zelenski, în Moldova: „Lucrăm la un summit pentru pace”

Cel mai probabil cred că China nu are un interes să declanşeze un Război Mondial, al treilea, început în Orientul Mijlociu şi apoi întins în Europa şi în alte părţi ale lumii.

Deci eu cred că sunt interese multiple, ale puterilor mondiale, să nu permită acestor evenimente să se răspândească aşa, ca ciupercile, în multe locuri. Şi ceea ce mă îngrijorează mai mult ca orice este cât de departe vom reuşi noi împotriva Hamasului, prin diversele acţiuni pe care le pregătim. Pregătim o manevră mare la sol, în teren.

Nu ştiu când se va lansa, nu pot da date exacte. Şi chiar dacă aş şti, tot nu v-aş putea spune, pentru că trebuie să existe elementul de surpriză. Dar cred că Hamasul va fi suprins de ingeniozitatea şi modul în care Israelul va derula orice acţiune are în vedere”, arată acesta.

Războiul nu se va încheia prea curând

Nu în ultimul rând, Efraim Hallevy a precizat că războiul nu se va încheia prea curând. Din punctul său de vedere, conflictul va dura mult din momentul în care se va acționa terestru în Gaza.

”Cred că acest război nu se va încheia foarte curând. Cred că, odată ce se lansează această fază a războiului, va dura mult. Dar în final cred că, probabil, vom avea mai multe capabilităţi decât are Hamasul şi probabil avem mai mult de o surpriză pregătită pentru ei, ca să-i surprindem. De aceea cred că există o posibilitate clară ca în final Hamasul să primească o lovitură care să-i anihileze capabilităţile”, arată el.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img