Raport Kearney: România urcă pe locul 30 la nivel global în topul celor mai atractive locații pentru servicii off-shore

România a urcat pe locul 10 în Europa și pe locul 30 la nivel global în topul celor mai atractive locații pentru servicii off-shore, în ușoară creștere față de studiul din 2021, arată un raport realizat de firma de consultanță globală Kearney. Țara noastră rămâne relativ atractivă din punct de vedere financiar (costuri încă scăzute cu forța de muncă), cu disponibilitate a forței de muncă și competențe digitale, dar pierde teren în fața țărilor învecinate când vine vorba de nivelul de digitalizare și mediul de afaceri.
„Pentru a-și păstra și chiar crește atractivitatea ca locație pentru servicii, România trebuie să se concentreze pe 3 direcții principale: (1) creșterea competențelor în IT și digital, (2) adaptabilitatea forței de muncă, mai ales la noile tehnologii, și (3) retenția talentelor. Costurile scăzute cu forța de muncă nu mai reprezintă principalul motiv pentru o companie străină să își localizeze un serviciile off-shore în România. În mediul de afaceri din România, în aproape toate sectoarele de activitate, există presiune pe salarii, pe găsirea de angajați buni, pe motivarea și retenția acestora. În plus, un număr mare de tineri aleg în continuare să plece din România. Ca sa fim competitivi, trebuie să devenim continuu mai buni în ceea ce facem, în valoarea adăugată pe care o livram. Pentru asta trebuie să investim în oameni și în competențele lor, și în procese și tehnologie pentru a crește scalabilitatea serviciilor oferite – iar asta ne poate permite să cerem mai mult pentru ceea ce oferim, ieșind din capcana „rămânem ieftini ca sa rămânem competitivi” spune Florian Teleabă, Principal și Director General al biroului Kearney din București.
Kearney a analizat 78 de țări din lume folosind 52 de indicatori care acoperă patru dimensiuni: atractivitatea financiară; abilitățile forței de muncă si disponibilitatea acesteia; mediul de afaceri și nivelul de digitalizare.
Top 10 – Cele mai atractive locații din Europa pentru serviciile off-shore

Citeste si...  Preluarea firmei Terravis Studio de către două companii din domeniul energiei regenerabile, autorizată de Consiliul Concurenței

1
Marea Britanie

2
Polonia

3
Portugalia

4
Estonia

5
Germania

6
Ungaria

7
Letonia

8
Georgia

9
Bulgaria

10
România

În perioada în care tehnologia evoluează rapid, serviciile IT, cele de business si ingineria au ajuns să fie furnizate din orice colț al lumii, astfel încât companiile caută continuu modalități de scădere a costurilor și de a utiliza într-un mod mai eficient baza de talente globală. Piața globală a serviciilor a crescut de la 624 miliarde de dolari în 2022 la 681 miliarde de dolari în 2023, ceea ce arată în continuare o cerere semnificativă pentru astfel de servicii.
În ceea ce privește Europa de Est, Polonia, Ungaria, Cehia și România înregistrează urcări în top, în timp ce Bulgaria, deși marchează o mică scădere a scorului, se păstrează în Top 10 European, cu o poziție în fața României.
În majoritatea țărilor din Europa de Est, România inclusiv, s-a observat o ușoară creștere a atractivității determinată de dezvoltarea mediului de afaceri si a nivelului de digitalizare, precum și ca urmare a influxului semnificativ de talente care au migrat din Ucraina către țările învecinate ca urmare a războiului.
Totodată, Polonia continuă să atragă masiv investiții străine. Mediul de afaceri și nivelul de digitalizare favorizează deschiderea de start-upuri, iar sistemul de educație s-a adaptat rapid și furnizează absolvenți inițiați în noile tehnologii. În consecință, Polonia a devenit a doua cea mai atractiva țară din Europa, după Marea Britanie, pentru localizarea serviciilor off-shore.
Ungaria a înregistrat cea mai mare creștere, urcând 18 poziții în clasamentul global deoarece a reușit să se poziționeze ca un furnizor de profesioniști cu calificări digitale, concomitent cu îmbunătățirea atractivității financiare și adaptabilitatea mediului de afaceri.
În Europa, topul este condus de Marea Britanie care ocupă locul 5 global și singura țară Europeană prezentă în top 10, fiind un exemplu excelent de țară cu capabilități în știință și tehnologie – Marea Britanie a înregistrat cel mai mare număr de brevete în tehnologii noi, cum ar fi inteligență artificială, machine learning, blockchain și robotică.
Studiul Kearney arată că Statele Unite, China, Marea Britanie, India, Germania, Canada și Singapore, sunt țările care sunt cel mai bine pregătite pentru a-și proteja forța de muncă în viitor și pentru a se adapta la inovațiile tehnologice.
“Adaptarea talentelor la noile cerințe ale pieței va avea un impact major în viitor pe măsură ce revoluția industrială 4.0 redefinește cererea de competențe și ocupații. Această abilitate de adaptare a menținut țări ca India, China și Malaiezia în topul celor mai atractive țări. Construirea unei baze de talente, care adoptă cu ușurință noile tehnologii, ar trebui sa fie obiectiv strategic al oricărei țări care vrea să fie în avangardă.” spune Arjun Sethi, Partener și co-autor al studiului Kearney.
Top 10 – Cele mai atractive locații globale pentru serviciile off-shore

Citeste si...  Levi Strauss anticipează o scădere a marjei sale de profit în acest an, pe fondul unor costuri ridicate și a unor promoții mai mari

1
India

2
China

3
Malaiezia

4
Brazilia

5
Marea Britanie

6
Indonezia

7
Vietnam

8
Statele Unite ale Americi

9
Thailanda

10
Mexic

Cele 78 de țări din Indexul de Locații pentru Servicii Globale 2023 au fost selectate pe baza datelor companiilor active în sector, a activității curente de servicii off-shore și a inițiativelor guvernamentale de promovare a sectorului. Acestea au fost evaluate în funcție de 52 de indicatori din patru categorii majore: atractivitatea financiară, abilitățile forței de muncă și disponibilitatea acesteia, mediul de afaceri și nivelul de digitalizare. Anul acesta, Kearney a analizat mai în detaliu nivelul de digitalizare și capabilitățile și disponibilitatea de regenerare a talentelor. În acest proces, au fost eliminați câțiva indicatori privind disponibilitatea competențelor oamenilor și cei care se concentrau pe IT tradițional, și au fost adăugați noi parametri concentrați pe competențe digitale.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img