Prognoza meteo, 8 octombrie. Toamna ne bate încet la uşă. Unde rămâne cald

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru duminică, 8 octombrie. Vremea continuă să aducă valori termice mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă. Totuşi, primele semne ale toamnei ne dau de veste.

Prognoza meteo, 8 octombrie. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că valorile de temperatură se mențin mult mai ridicate faţă cele specifice perioadei în regiunile sudice.

În restul ţării se va marca o scădere a temperaturii față de intervalul precedent. Mai exact, se vor apropia de mediile multianuale unde temperaturile minime se vor încadra în general între 5 și 15 grade. Izolat va fi şi ceață.

Prognoza meteo, 8 octombrie, în țară

Vremea va fi călduroasă, dar pe timpul nopții temperaturile vor ajunge și la 4 grade Celsius, mai ales în zonele montane. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 și 28 de grade Celsius, iar cele minime între 4 și 16 grade Celsius.

Așadar, valorile de temperatură se mențin mai ridicate decât cele specifice perioadei. Iar în rest se va marca o scădere față de intervalul precedent. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în special după-amiaza și seara, dar numai izolat vor fi posibile ploi slabe, mai ales la munte și în sudul extrem.

Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte (rafale de 60…70 km/h pe creste), iar în prima parte a intervalului local și în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea (cu până la 40…50 km/h). Dimineața și noaptea, pe arii restrânse, cu precădere pe văi și în depresiuni, se va semnala ceață.

În sud va fi cel mai cald

Citeste si...  Drumul Osiei din cartierul Militari se apropie de finalizare

În jumătatea sudică a teritoriului vom avea o vreme mai caldă decât este normal pentru această perioadă din an. În timp ce în jumătatea nordică vor fi variații termice de la o zi la cealaltă. Sâmbătă temperaturile maxime vor fi între 17 și 28 de grade Celsius. Seara, temperaturile minime vor fi între 4 și 16 grade Celsius. Ploile se vor semnala cu totul izolat, în special în zonele montane.

În București, duminică, 8 octombrie 2023, vremea va fi una mai caldă decât este firesc pentru această perioadă din an. Temperaturile maxime se vor situa între 24-26 de grade Celsius și minime de 9-11 grade Celsius.

prognoza meteo

Prognoza meteo. Vremea la munte şi la mare

La munte vremea nu va fi la fel de călduroasă ca în restul țării, cerul va fi acoperit de nori, indicele UV va fi de 4 din 11, iar vântul va sufla variabil. Temperatura maximă va fi de 19 de grade Celsius, iar cea minimă de 9 grade Celsius.

La mare cerul va fi însorit, vântul va sufla cu 15 km/h, iar indicele UV va fi de 4 din 11. Temperatura maximă va fi de 25 de grade Celsius. Iar cea minimă va fi de 14 grade Celsius. Apa mării va avea 21,6 de grade, potrivit ANM.

În zona montană foarte înaltă din nordul Carpaţilor Orientali, pe parcursul zilei de duminică, sunt posibile şi precipitaţii mixte. Primele din acest sezon. Duminică avem chiar două anotimpuri. În jumătatea de nord se va răci semnificativ, vor fi doar 12-15 grade prin extremitatea de nord, dar în sud va fi foarte cald în continuare, duminică, 28-29 de grade.

Citeste si...  Cristian Tudor Popescu: ”Băi, râmelor, să stea un fiu al Justiției un an întreg de zile în pușcărie?”

Se va intensifica vântul în toate zonele, unde se aşteptăm rafale de 50-65 km/h, iar pe crestele montane va sufla chiar tare – rafale de peste 80-90 km/h. Tot duminică, local şi temporal, va ploua slab în jumătatea de nord a teritoriului. În sud şi în est este secetă cruntă, nu a mai plouat ca lumea de două luni.

După ziua de luni, deja de marţi ne încălzim, vom reveni cât de cât la temperaturi apropiate de normal. Weekendul următor vom vorbi din nou de temperaturi de vară, cel puţin în partea de sud a ţării – vom depăşi 25 de grade la amiază. Trebuie să ne mai așteptam la astfel de extreme de-a lungul toamnei, a anunţat meteorologul Mihai Timu.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img