Profitorii crizei: OMV Petrom a obținut un profit record în 2022, cel mai mare înregistrat vreodată de o companie înregistrată în România, dar nu vrea să plătească taxa de solidaritate

Compania OMV Petrom a înregistrat, în 2022, cel mai mare profit obținut vreodată de o companie înregistrată în România, respectiv 10,3 miliarde lei, cu 260% mai mare comparativ cu cel din anul anterior, conform rezultatelor financiare neauditate transmise joi Bursei de Valori București.

Vânzările companiei au atins și ele valoarea record de 61 de miliarde de lei, fiind de 2,3 ori mai mari decât cele din 2021. Totodată, compania a plătit anul trecut statului sub formă de redevențe, taxe suplimentare si contribuțiile specifice 9,7 miliarde lei, de 4 ori mai mult ca în 2021. Compania susține că nu va plăti taxa de solidaritate, pentru că afirmă că a avut mai puțin de 75% din cifra de afaceri din sectoarele de extracție și rafinare țiței, extracție gaze și huilă.

Directorul general al companiei, Christina Verchere, a declarat că OMV ca continua să urmărească obiectivele „agendei 2030”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Anul 2022 a fost unul fără precedent pentru industria energetică, cu dificultăţi în ceea priveşte aprovizionarea cu produse energetice, preţuri internaţionale record şi volatilitate fiscală. Rezultatele noastre reflectă acest mediu de piaţă şi performanţa operaţională: diversificarea surselor de energie, continuitatea aprovizionării, producţie record de electricitate.

Veniturile OMV Petrom sunt o bază solidă pentru contribuţia la economia României şi la sectorul energetic românesc. Profitul net a fost de 10 miliarde de lei, în timp ce contribuţia la bugetul de stat, prin taxe şi dividende, a atins un nivel record de 20 miliarde de lei. Creşterea taxelor a fost determinată, în principal, de impozitele şi contribuţiile specifice industriei, totalizând peste 7 miliarde de lei.

Citeste si...  Un milliard de euro deturnaţi, o casă plină de ceasuri şi o colaborare cu Rusia: scandal de corupţie în Ucraina

Vom continua să urmărim obiectivele Strategiei 2030, care are în vedere susţinerea tranziţiei energetice din România, oferind pieţei soluţii de energie noi şi curate”, a declarat Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img