Producătorul român de materiale de construcții Teraplast primește finanțare de 5,5 milioane euro din PNRR pentru construcția unei centrale fotovoltaice

Producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa primește finanțare de 5,5 milioane lei prin Planul Național de Redresare și Reziliență („PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată”) pentru dezvoltarea unei centrale fotovoltaice noi în cadrul Parcului Industrial din Sărățel, potrivit unui raport publicat la Bursa de Valori București (BVB).
Potrivit companiei, finanțarea nerambursabilă, aprobată conform solicitării, va acoperi circa un sfert din investiția totală a companiei în acest proiect, al cărui buget ajunge la 22.565.775,35 lei.
Noua centrală fotovoltaică este proiectată la o putere de cca. 4,56 MWp, respectiv o putere produsă (din invertoare) de cca. 3,81 MW și face parte din strategia de dezvoltare durabilă a TeraPlast, care include și creșterea independenței energetice din surse regenerabile.
„Primul pas în începerea proiectului, în urma semnării contractului de finanțare, este publicarea unei proceduri competitive pentru atribuirea unui singur contract de furnizare pentru realizarea obiectivului proiectului. Obiectivul general unic al proiectului este „instalarea unei capacități noi de producere a energiei din surse regenerabile de energie solară în scopul autoconsumului, cu instalație de stocare integrată, în Regiunea de dezvoltare Nord-Vest a României, județul Bistrița-Năsăud, în sat Sărăţel, Comuna Șieu-Măgheruș”; iar obiectivul specific al proiectului este instalarea unei capacități noi de cca 3.81 MW (puterea totală instalată a panourilor va fi de 4.561,90 kWp, iar puterea totală instalată a invertoarelor va fi de 3.806,00 kW) de producere a energiei din surse regenerabile de energie solară în scopul autoconsumului, cu instalație integrată de stocare de capacitate de 920 kW (asigurând o capacitate de stocare a energiei electrice produse la puterea nominală a centralei (3806 kW) de circa 14,5 minute), în Regiunea de dezvoltare Nord-Vest a României, județul Bistrița-Năsăud, în sat Sărăţel, Comuna Șieu-Măgheruș”, transmite compania.

Citeste si...  Samsung lansează noua serie Galaxy Tab S9, o experiență premium pe o tabletă

„Proiectul pentru realizarea capacității fotovoltaice este garantul dezvoltării durabile a afacerilor TeraPlast. Viitoarea centrală va contribui la reducerea gazelor cu efect de seră, 3.238 tone CO2e (CO2 echivalent). Prin specificul activității noastre avem un consum apreciabil de energie electrică,iar asigurarea unei părți substanțiale din surse regenerabile dezvoltate intern ne ajută în efortul nostru susținut de decarbonizare și aplicare a unor soluții durabile, prietenoase cu mediul înconjurător. În același timp, astfel de capacități contribuie și la reducerea costurilor de producție, cu un efect benefic asupra competitivității în ansamblu a Grupului” a declarat Nicolae Roșu, director operațional al TeraPlast.

Reducerea amprentei de carbon, cu perspectiva UE de a atinge neutralitatea climatică în orizontul 2050, reprezintă o preocupare strategică și pentru Grupul TeraPlast, care a implementat de-a lungul timpului diferite soluții prietenoase cu mediul, precum reciclare și folosirea materialului reciclat în produse existente, digitalizarea proceselor sau surse regenerabile de energie.
„Proiectul de față, „Înființare capacitate nouă de producție a energiei electrice din surse solare, cu instalații de stocare integrate, pentru autoconsumul TeraPlast SA” (nr.24 din 18.08.2023) are o valoare totală de 22.565.775,35 lei, din care valoarea finanțării prin PNRR va fi de 5.452.801,20 lei. Acesta presupune instalarea unor panouri fotovoltaice monocristaline pe o structură de tip on-grid, fără injecție în rețea, și integrarea unei instalații de stocare a energiei electrice. Termenul estimat de finalizare a proiectului este 30 iunie 2024. Noua centrală fotovoltaică va fi compusă din peste 8.000 de panouri. Concomitent, Grupul va da prioritate achizițiilor externe de energie provenite din surse regenerabile”, se mai transmite în documentul de la BVB.
În ultimii 5 ani, Grupul TeraPlast a investit aproape 400 milioane de lei în proiecte care asigură extinderea capacităților de producție, diversificarea afacerilor și dezvoltarea durabilă. În continuare, Grupul va finanța cu prioritate proiectele care accelerează componenta de durabilitate, care cresc competitivitatea și oferă plus valoare socio-economică.

Citeste si...  Aplicaţiile mobile de ChatGPT pentru Android şi iOS au atras 4,58 de milioane de dolari doar în luna septembrie

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img