Primarul din Galați, neimpresionat de mesajele Ro-Alert: „Spectacolul trebuie redus. Am primit și eu, n-am fugit în munți”

Primarul din Galați, Ionuț Pucheanu, a declarat sâmbătă la Digi24 că așteaptă ancheta care să stabilească „dacă a fost o alarmă falsă sau dacă a fost ceva” și a susținut că aceste alerte cum sunt cele primite de oameni în cursul nopții „nu sunt binevenite”. El a adăugat că „ar trebui setată limita minimală pentru care oamenii ar trebui avertizați”. Primarul a afirmat că a primit și el alerta, că a citit mesajul, dar că nu și-a luat rucsacul și familia „ca să plece în munți.” 0 seconds of 5 minutes, 6 secondsVolume 75%

„Așteptăm ancheta în desfășurare să vedem dacă a fost alarmă falsă sau dacă a fost ceva. Dacă mi se permite o tușă personală, cred cu tărie, mi se par aceste alerte că nu sunt deloc binevenite, nu le înțeleg. E ca și cum ai fi în stare de război. Când indici oamenilor să se ducă în adăposturi, dacă mâine poimâine ne aflăm în situație de război, unde vor escalada numărul și nivelul alertelor? E o posibilită detectare, vorbim în permanență, bine că nu ne-am dat seama… ne-au mai traversat câteva, și din Croația, și din Ungaria și nu a mai detectat nimeni nimic.

Cu tot respectul pentru armată, dar pentru sănătatea mentală a publicului, a cetățenilor din România și mai ales din această zonă, cred tot acest spectacol la care asistăm ar trebui puțin redus. Sau dacă e ceva mai mult, să ne spună și nouă, să ne pregătim. Ce aș putea eu să le spun cetățenilor?

Dormiți în pace, în condițiile în care primăria, primarul și nimeni nu poate controla nivelul asta de mesaje? Nu aș putea nici o secundă să îi îndemn să nu creadă genul acesta de mesaje, dar cred că aici ar trebui reluată o discuție pentru a seta limita minimală pentru care oamenii ar trebui avertizați.

Citeste si...  Oferta de duminică a Guvernului, respinsă de profesori: ”Greva continuă!”

De fiecare dată când se bombardează în Ucraina, așa cum e de un an și ceva, până acum toată lumea a trăit în pace în accepțiunea generală, dar nu am avut la 12 noaptea genul ăsta de treziri din somn. Ce să fac? Să-mi fac un rucsac și să fiu pregătit de evacuare? Am primit acest mesaj Ro-Alert, l-am citit, mai mult de atât nu am avut ce face. Nu mi-am luat rucsacul, nu mi-am împachetat familia și am plecat spre munți.

Înțeleg asta pentru că am un strop de minimă informație, știu cum funcționează sistemul, dar oamenii de rând nu au nici acea minimă informație pe cât am eu. Acești oameni se panichează. Nu mi se pare deloc corect să îi punem în această situație la 12 noaptea, doar pentru că un băiat care venea după ce și-a cumpărat un burger a văzut ceva pe cer. Dacă se confirmă, armata ar trebui să ia măsurile necesare pentru a nu mai pătrunde genul ăsta de obiecte pe teritoriul României. Oamenii ce să facă? Să ia praștia, cornetele? Mi se pare prea mult.”, a declarat primarul municipiului Galați.

Sistemul de avertizare MAI a detectat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian românesc

Ministerul Apărării confirmă că sistemul de supraveghere radar al armatei a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galați. Vineri seară, înainte de miezul nopții, locuitorii din județele Galați și Tulcea au primit mesaje Ro-Alert prin care erau anunțați să se adăpostească întrucât exista posibilitatea „căderii unor obiecte din spațiul aerian”.

Citeste si...  Atenție la Turcia! Erdogan invocă războiul global al religiilor. De ce am greși dacă l-am ignora

Mai multe echipaje de la ISU, IPJ, Jandarmerie, Armată, Poliţia de Frontieră fac căutări, sâmbătă dimineaţă, în cartierul Dimitrie Cantemir, aflat la marginea municipiului Galaţi, după ce o persoană a sunat, vineri noapte, la 112 şi a anunţat că ar fi auzit o bubuitură puternică în această zonă, conform Agerpres.

Vineri, înainte de miezul nopții, locuitorii din județele Galați și Tulcea au primit mesaje Ro-Alert prin care erau anunțați să se adăpostească întrucât exista posibilitatea „căderii unor obiecte din spațiul aerian”. Astfel de mesaje sunt transmise populației în cazul atacurilor ruseşti cu drone care au loc asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.

Parteneri

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img