Premieră medicală. Un olandez care a fost paralizat 12 ani poate să meargă din nou

Un bărbat paralizat este capabil să meargă din nou, doar prin puterea gândului și a implanturilor electronice din creier, o premieră medicală despre care spune că i-a schimbat viața, notează BBC. Performanța științifico-medicală a fost anunțată de către o echipă internațională de oameni de știință ca deschizând „o nouă eră” în tratamentul bolilor neurologice.

Cercetătorii au instalat „o punte digitală” între creier și măduva spinării lui Gert-Jan Oskam, un cetățean olandez în vârstă de 40 de ani care a devenit tetraplegic după un accident de bicicletă în 2011, în timp ce se întorcea acasă de la serviciu. Două implanturi din creierul său îi pot citi acum gândurile și le pot trimite – wireless – la un al treilea implant, care îi stimulează electric măduva spinării. Pacientul este acum capabil să meargă pe distanțe lungi cu cârje și chiar să urce scări cu ajutorul lor, scrie și El Pais.

Sistemul este încă într-un stadiu experimental, dar dă speranțe pentru numeroase cazuri de afectare neurologică.

Echipa de cercetători, condusă de neurologul Grégoire Courtine și neurochirurgul Jocelyne Bloch, de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne, a petrecut mai mult de un deceniu perfecționând dispozitivul, folosind inteligența artificială adaptivă.

Grégoire Courtine admite că „această tehnologie este încă la început” și a anunțat, în cadrul unei conferințe, că următorul pas este micșorarea dimensiunii dispozitivelor și testarea lor pe mai mulți pacienți. Până acum, doar Gert-Jan Oskam a testat tehnologia inovatoare.

Citeste si...  Pacienții din România își întrerup tratamentul pentru că CNAS nu plătește programele de sănătate

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img