Prea multe distrageri digitale ne erodează profund capacitatea de a citi

Capacitatea de a sta concentrat pe o singură sarcină pentru o perioadă lungă de timp reprezintă o preocupare în creștere. 

Zilnic, ne confruntăm cu cantități incredibile de informații și trebuie să le procesăm. Creierul nostru este suprasolicitat pentru a gestiona procesarea și luarea deciziilor necesare.

Într-o eră a notificărilor neîncetate venite de la aplicații, dispozitive și de pe platformele de socializare, precum și cu acces la mai multe informații decât am putea lua în considerare, cum găsim modalități de a ne descurca? Oare se schimbă modul în care gândim, ne concentrăm și procesăm informațiile?

Există câteva abordări pentru a rezolva sau cel puțin pentru a îmbunătăți situația. Potrivit lui Daniel Le Roux, șef de lucrări superior la Universitatea Stellenbosch din Africa de Sud și informatician care cercetează psihologia interacțiunii om-calculator, trăim în „multitasking mediatic”, navigând pe mai multe platforme, prin evenimente și procese – atât online, cât și offline – în același timp.

„Toată lumea face asta și este, în mare parte, o adaptare naturală la mediul tehnologic care a fost creat în jurul nostru”, explică el.

„Multitasking-ul mediatic”, cum e de exemplu „skimming-ul”, este un răspuns de adaptare la un mediu inundat de informații. Iar „multitasking-ul mediatic” are un cost cognitiv, – subliniază Le Roux.

„Suportăm ceea ce am putea numi costuri de schimbare; asta înseamnă că performanța noastră în ceea ce privește activitatea la care ne concentrăm va avea de suferit. Dacă te gândești la condusul mașinii ca sarcină principală, motivul pentru care interzicem șoferilor să-și folosească smartphone-urile în timp ce conduc este că le distrage atenția de la sarcina de a conduce.”

Citeste si...  Neuralink, start-up-ul lui Musk, a implantat primul cip cerebral unui om

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată

Cele mai citite articole

spot_img