Poziția oficială MAE
Autorităţile române nu permit participarea delegaţiei Rusiei la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care se va desfăşura în România, între 29 iunie şi 3 iulie, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE). ”Decizia părţii române se bazează pe poziţia cunoscută şi consecventă a României în raport cu Federaţia Rusă, în contextul războiului de agresiune în curs împotriva Ucrainei”, afirmă purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip.
”Autorităţile române au decis să nu permită participarea delegaţiei Federaţiei Ruse la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, desfăşurată în România în perioada 29 iunie – 3 iulie. Măsura va fi aplicată tuturor membrilor delegaţiei, parlamentari şi staff tehnic”, a anunţat, sâmbătă, Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE.
Poziția oficială MAE. Potrivit sursei citate, aceeaşi măsură va viza şi delegaţia Republicii Belarus.
”Decizia părţii române se bazează pe poziţia cunoscută şi consecventă a României în raport cu Federaţia Rusă. De asemenea, o parte din membrii delegaţiei ruse la Adunarea Parlamentară a OSCE sunt vizaţi de măsuri restrictive la nivelul Uniunii Europene. Decizia vizează şi Belarus, susţinător al războiului declanşat de Federaţia Rusă”, a transmis Radu Filip.
Rolul OSCE
OSCE oferă celor 57 de state participante un cadru pentru dialog și interacțiune pe tema securității, în spațiul acoperit de Organizație. Organizația are o abordare cuprinzătoare a conceptului de securitate și, din această perspectivă, acționează pe trei dimensiuni majore: politico–militară; economică și de mediu; umană.
Principalele domenii de acțiune ale Dimensiunii Politico–Militare sunt: controlul armamentelor, managementul frontierelor, combaterea terorismului, prevenirea conflictelor, reforma sectorului de apărare. OSCE acționează pentru consolidarea încrederii, creșterea transparenței și a cooperării, în vederea asigurării securității Statelor Participante OSCE.
Pe agenda curentă a Organizației se regăsesc: soluționarea conflictului din Ucraina, soluționarea conflictelor înghețate, stabilirea unui climat de încredere sub forma unui Dialog Structurat pentru a facilita o înțelegere aprofundată asupra provocărilor de securitate din spațiul OSCE, abordarea controlului armamentelor convenționale, combaterea terorismului și schimbările climatice.
Articolul Poziția oficială MAE: Fără ruși la București apare prima dată în Money.ro.