Pompele de apa si care sunt principalele tipuri de pompe

Atunci cand in anumite locatii nu exista posibilitatea de a beneficia de apa furnizata prin intermediul unei retele centralizate de alimentare cu apa potabila vei avea nevoie de o alternativa care sa iti permita sa ai acces la apa. In acelasi timp exista situatii in care vei avea nevoie sa transporti apa dintr-o anumita sursa sau sa golesti respectivul rezevor. 

 

In oricare dintre aceste situatii pompele de apa sunt dispozitivele de care ai nevoie. Pe piata pompelor de apa exista diferite variante de astfel de echipamente. Este necesar sa cunosti principalele aspecte care descriu fiecare categorie de pompe de apa pentru a face alegerea potrivita.

 

Pompe de apa tinand cont de amplasament

In aceasta categorie regasim pompa de suprafata si varianta de pompa submersibila. Pompele de suprafata pot fi folosite pentru puturile de mica adancime si sunt montate deasupra acestora. Functionarea lor se bazeaza pe principul de aspirare a apei. Categoria pompelor submersibile functioneaza pe baza unui motor etans scufundat partial sau complet in sursa de apa de unde urmeaza a fi pompata apa. Astfel sunt folosite in puturi de foraj sau in fantanile deschise.

 

Pompe de apa in functie de modul de functionare

Un alt mod de a clasifica pompele de apa se bazeaza pe modalitatea de functionare a acestor dispozitive. Aici discutam despre pompele de apa care functioneaza pe principiul deplasarii dinamice si pompe care functioneaza pe baza de deplasare pozitiva. Cele care actioneaza in baza deplasarii dinamice sunt folosite pentru a transporta lichide. In aceasta categorie se regasesc pompele centrifuge si se utilizeaza pentru irigatii, alimentarea cu apa menajera, in cazul fermelor mici si pentru umplerea piscinelor cu apa.

Citeste si...  Ministrul BMW, Lucian Bode îi răspunde lui Drulă

 

Pompele cu deplasare pozitiva sunt de mai multe tipuri: pompele cu piston, pompele cu membrana si pompele rotative. Cele cu piston pompeaza volume mici de apa, dar ofera autonomie in privinta furnizarii apei. Pompele cu membrana sunt durabile si usor de intretinut, in vreme ce pompele rotative folosesc un rotor pentru a transfera apa inspre locul de consum.

 

Pompe de apa dupa puritatea apei

O alta varianta de clasificare pentru pompele de apa vizeaza puritatea apei care este pompata. Avem varianta pompelor de apa murdara si varianta pompelor de apa curata. Pentru apa curata trebuie ca particulele solide sa nu prezinte peste 150 gr/m3. Apa moderata trebuie sa contina cel mult 200 gr/m3, in vreme ce pompele de apa murdara pot fi folosite inclusiv atunci cand particulele solide din apa au peste 200 gr/m3.

 

Tine cont de aceste detalii atunci cand urmeaza sa cumperi o pompa de apa si cu siguranta ca vei face alegerea potrivita.Parteneri

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img