Noua lege a pensiilor 360/2023 din România se află în mijlocul unor controverse, iar unele prevederi esențiale sunt puse sub semnul întrebării, în special din cauza excepțiilor de neconstituționalitate invocate.
Curtea Constituțională a fost sesizată cu privire la anumite reglementări, inclusiv la problema neincluziunii grupelor de muncă în perioada contributivă, în ciuda faptului că pentru aceste grupe au fost plătite contribuții. Acest aspect ridică semne de întrebare legale, iar soluția finală se așteaptă de la CCR.
Un alt punct semnificativ este legat de deciziile de recalculare a pensiilor, care au fost contestate. De exemplu, un bărbat a solicitat revizuirea deciziei de recalculare și a obținut anularea acesteia de către Tribunalul București, fiind obligată Casa de Pensii să emită o nouă decizie de revizuire, care să țină cont de stagiu de cotizare corect.
Aceste probleme legale subliniază posibilele deficiențe ale sistemului de recalculare a pensiilor, despre care s-a discutat ca fiind „infailibil”, dar care pare că nu este suficient de precis, având în vedere primele cazuri de desființare a deciziilor de recalculare.
În ceea ce privește punctele de stabilitate acordate conform noii legi, se pare că există o modalitate de a obține puncte suplimentare pentru cei cu o vechime mai mare de 25 de ani de muncă, detaliile fiind următoarele:
- 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani
- 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani
- 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani
Aceste modificări au un impact direct asupra pensionarilor care se află în acele perioade de cotizare extinsă, iar ajustările sunt foarte importante pentru calculele finale ale pensiilor.