Pelerina invizibilă a apărut în Ucraina

Ministrul ucrainean al digitalizării, Mihailo Fedorov, a prezentat miercuri o „pelerina de invizibilitate” despre care a spus că ar putea împiedica soldații să fie detectați de camerele termice și drone.

Mantiile blochează radiaţiile termice, ceea ce se presupune că îl face pe soldat invizibil pentru inamic.

Pelerina a fost creată de Brave1, un proiect de tehnologie în materie de apărare sponsorizat de guvernul ucrainean, scrie stiripesurse.ro

Camuflajul a fost dezvoltat încă din 2015, când a fost conceput pentru a fi folosit de lunetişti şi de soldaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei pentru operaţiuni speciale în regiunea Donbas din estul ţării, a declarat pentru CNN Maksim Boriak, unul dintre dezvoltatorii pelerinei. Proiectul a redemarat cu adevărat atunci când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022.

Cum funcționează ”mantia invizibilă”

Mantia se foloseşte de materiale folosite în general de pompieri, care împiedică aerul cald să iasă şi să fie depistat de camerele cu termoviziune, în timp ce un sistem de ventilaţie încorporat răceşte aerul cald blocat în interiorul mantiei. Boriak spune că este un “sistem simplu” care cântăreşte până la 2,5 kilograme. Mantiile sunt rezistente la ploaie şi neinflamabile.

Mantiile au fost deja folosite de Brigada 35 de puşcaşi marini în timpul contraofensivei ucrainene, a declarat Boriak.

Pelerinele au fost făcute publice pentru prima dată într-o înregistrare video demonstrativă împărtăşită miercuri de ministrul Mihailo Fedorov. El a spus că videoclipul “arată un eşantion finisat, care a fost testat cu succes pe teren”.

CNN precizează că nu poate confirma eficacitatea camuflajului sau măsura în care acesta a fost folosit în teren.

Photo: Observator.ro

Citeste si: Ministerul Agriculturii propune instituirea unor măsuri de reglementare a importurilor de produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova / Sunt vizate grâul, porumbul, seminţele de rapiţă sau de rapiţă sălbatică şi seminţele de floarea-soarelui

Citeste si...  Vot în Parlamentul European pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în statele membre

The post Pelerina invizibilă a apărut în Ucraina appeared first on Romaniainformata.ro.

Parteneri

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img