Pas înainte în tratarea cancerului la sân. Medicamentul Trodelvy, aprobat de FDA

Gilead Sciences a obţinut aprobarea Comisiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA) U.S. pentru utilizarea medicamentului Trodelvy, ca a treia indicaţie, pentru tratarea pacienţilor cu cel mai frecvent tip de cancer de sân, transmite Reuters.

Medicamentul a fost aprobat pentru o formă avansată de cancer de sân, cu un subtip cunoscut ca HR-pozitiv/HER2-negativ, la pacienţii care nu mai răspund la o terapie pe bază de hormoni şi la cel puţin două terapii sistemice anterioare.

Trodelvy va concura probabil cu tratamentul Enhertu  produs de AstraZeneca-Daiichi Sankyo, care este aprobat pentru tratarea pacienţilor cu cancer de sân HER2- de tip scăzut, un subset al cancerului de sân HER2-negativ.

Se așteaptă vânzări record

În timp ce analiştii au spus că aprobarea extinsă era ”aşteptată pe scară largă”, Tyler Van Buren, de la Cowen, a declarat pentru Reuters, înainte de decizie, că se aşteaptă ca cererea pentru Trodelvy să fie ”destul de modestă”, deoarece rata de supravieţuire a pacienţilor a fost mai mică în comparaţie cu Enhertu.

Buren se aşteaptă la un vârf de vânzări de 600 de milioane de dolari pentru medicamentul din această indicaţie.

Vânzările medicamentului, deja aprobat pentru un tip de cancer de sân şi vezică urinară în Statele Unite, aproape s-au dublat la 680 de milioane de dolari în 2022, de la 380 de milioane de dolari cu un an mai devreme.

În medie, analiştii se aşteaptă ca vânzările Trodelvy să ajungă la 955,3 milioane de dolari în 2023, potrivit Refinitiv.

6.000-8.000 de pacienţi din SUA vor fi eligibili anual pentru Trodelvy

Gilead, care a dobândit terapia ca parte a achiziţiei sale de 21 de miliarde de dolari a Immunomedics,  în 2020, estimează că aproximativ 6.000-8.000 de pacienţi din SUA vor fi eligibili anual pentru Trodelvy, cu aprobarea extinsă.

Citeste si...  Raportul CNCAV privind campania de vaccinare din România consideră misiunea drept „îndeplinită”

Directorul medical Merdad Parsey a declarat pentru Reuters, înainte de aprobare, că Trodelvy a oferit ”o opţiune cu adevărat importantă” tratarea cancerului de sân în stadiu avansat de tip HR-pozitiv/HER2-negativ la pacienţii care nu au nicio altă opţiune eficientă.

Trodelvy acţionează prin ţintirea antigenului de suprafaţă celular cunoscut sub numele de Trop-2 de pe celulele canceroase şi aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub numele de conjugate anticorp-medicament.

 

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img