Partidul Popular European câștigă alegerile europene, conform previziunilor. Mesajul Ursulei von der Leyen și al președintelui PPE

Parlamentul European creditează duminică seară grupul Partidului Popular European (PPE) cu 186 de locuri în viitoarea legislatură, în baza unei proiecţii realizate plecând de la estimări din 15 ţări, între care şi România, potrivit Agerpres.

Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) ar urma să obţină 133 de locuri, iar Renew Europe 82 de locuri, conform noii proiecţii.

Potrivit acestei proiecţii, grupurile PPE, S&D şi Renew, care au format şi în fosta legislatură „marea coaliţie” care a decis compromisurile în hemiciclul european, ar urma să cumuleze 392 de locuri dintr-un total de 720 şi vor continua să deţină controlul în legislativul comunitar.

Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) este creditat cu 70 de locuri, potrivit noii proiecţii bazate pe estimări din 15 ţări.

Grupul Identitate şi Democraţie (ID) ar urma să obţină 60 de locuri potrivit proiecţiei PE, după ce a capitalizat rezultatele foarte bune din Austria şi Olanda. Pe de altă parte, deşi AfD a obţinut al doilea scor în Germania, faptul că a părăsit grupul ID face ca locurile sale să nu fie atribuite acestuia în prima proiecţie a PE.

Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană ar urma să obţină 53 de locuri, iar Grupul Stângii – GUE/NGL – 36 de locuri.

Deputaţii neafiliaţi ar urma să obţină 50 de locuri, iar partidele intrate în categoria „Alţii”, respectiv care nu sunt încă afiliate unui grup constituit în PE, alte 50 de locuri.

Estimarea pentru România

Potrivit estimării pentru România, S&D ar urma să obţină cele mai multe locuri, respectiv 13, în timp ce PPE este creditat cu unul mai puţin. Renew Europe ar urma să obţină în România două mandate, iar grupul ECR unul, în timp ce „alţii” vor obţine 5 mandate. La categoria „alţii” intră în România partidul AUR, care încă nu este afiliat la grupul ECR, deşi şi-a anunţat intenţia de a solicita afilierea.

Citeste si...  Președintele PPE: Susținem în totalitate extinderea Schengen, astfel încât România şi Bulgaria ar trebuie să adere imediat

Prezenţa provizorie estimată la alegerile europene este de 51%, potrivit unui anunţ făcut de purtătorul de cuvânt al PE, Jaume Duch. În urmă cu 5 ani prezenţa la vot a fost de 50,66%.

Știre inițială

Așa cum era de așteptat, grupul Partidului Popular European va fi cel mai numeros în viitorul Parlament, cu 181 de mandate, potrivit primelor proiecții hemiciclice prezentate de președintele Roberta Metsola, care s-a deplasat în Malta pentru a fi prezentă în această seară în Parlament.

Cu acest rezultat, PPE se află la doar un loc mai puțin decât rezultatul obținut în 2019.

S&D este a doua grupare ca mărime, cu 135, menținându-și aproximativ dimensiunea. În bătălia dură pentru locul trei, liberalii grupului Renew Europe au reușit să-l cucerească, cu 82.

Gruparea de dreapta dură a Giorgiei Meloni din Italia și naționaliștii polonezi ar fi pe locul patru în aceste proiecții, cu un loc mai sus decât sunt în prezent PE.

Gruparea de extremă dreapta Identitate și Democrație ar urca, de asemenea, de pe locul al șaselea ca mărime, pe locul al cincilea, cu 62 de locuri, verzii au suferit o înfrângere urâtă, pierzând aproximativ 24 de locuri. Ei se situează pe locul șase, fiind urmați de gruparea Stânga, cu 34, în scădere cu câteva locuri.

European

Președinta CE, Ursula von der Leyen a promis membrilor Partidului Popular European că grupul va proteja UE împotriva avansului populiștilor.

„Astăzi este o zi bună pentru PPE. Am câștigat alegerile europene, prietenii mei. Suntem cel mai puternic partid, suntem ancora stabilității… Împreună cu ceilalți vom construi un bastion împotriva extremelor de stânga și de dreapta. Le vom opri!”

Citeste si...  Un director în cadrul CJ Constanţa şi un şef de birou de la Primăria Mangalia, trimişi în judecată de DNA 

Președintele PPE, Manfred Weber, a spus: „Îngrijorarea a fost că vor ajunge în Parlamentul European mulți politicieni care vor să distrugă Europa.

„Cetățenii știu că stânga nu răspunde preocupărilor lor. Noi oferim rezultate în ceea ce privește migrația, oferim rezultate în ceea ce privește creșterea economică, oferim, de asemenea, menținerea păcii în Europa în Uniunea Europeană. Asta este ceea ce oferim și de aceea PPE este cea mai bună metodă împotriva extremei drepte din Europa.”

PPE numără 13 prim-miniștri în grupul său, inclusiv liderii polonez, grec și irlandez.

„În Franța și în Germania, aceasta este o situație internă, dar noi ne creștem numărul de locuri, iar acest lucru ne ajută să stabilizăm centrul”, a mai spus Weber.

„Stânga nu mai are legitimitate, oamenii au votat pentru centrul-dreapta și aceasta este o veste bună pentru Europa”, a subliniat el.

El a vorbit la festivitățile organizate pentru PPE la hotelul Stanhope din Bruxelles.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img