OPINIE | Dosarul Schengen, în Parlamentul European. La ce mai poate ajuta?

Parlamentul European va dezbate marți după-amiază situația de după respingerea candidaturii României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Fără îndoială, votul din 8 decembrie, din Consiliul JAI, nu are cum să mai fie întors de Parlamentul European. Dar aceasta nu înseamnă că dezbaterea de azi va fi lipsită de importanță. S-ar putea să conteze în demersurile viitoare.

Mai întâi de toate, va scoate în evidență starea de spirit din Parlamentul European dar și din imensa majoritate a capitalelor statelor membre: aceea de dezamăgire pentru rezultatul votului din Consiliul JAI – față de veto-ul austriac, dacă este să ne referim doar la România.

Citește și: Zdrobirea fetelor. Protestele din Iran, văzute din interior

Guvernul de la Viena se va vedea astăzi pus în mijlocul criticilor venite de la stânga și de la dreapta, din Est și din Vest, din Nord și din Sud. Și ceea ce, mai mult ca sigur, criticii vor scoate în evidență va fi lovitura dată unității europene și mai cu seamă spiritului de curaj și solidaritate instalat după declanșarea invaziei rusești asupra Ucrainei.

Alături de o vizibilă deteriorare a relației bilaterale cu România, izolarea în plan european le va arăta liderilor austrieci că prețul pe care ei îl plătesc pentru votul din 8 decembrie este cu mult mai mare decât eventualele câștiguri politice pe termen scurt, acasă.

Să batem fierul cât e cald

Dezbaterea va fi condusă de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola și se așteaptă participarea președintelui Consiliului European, Charles Michel. Acest detaliu nu este lipsit de importanță.

Suntem cu doar două zile înainte de reuniunea Consiliului European, în care liderii român și bulgar se vor întâlni cu omologul lor austriac, pentru prima dată de la Consiliul JAI din 8 decembrie.

Citeste si...  Sesizată de mamă la 1 noaptea, Poliția Alba a spart ușa locuinței abia la 5 dimineața, în cazul copilului de un an ucis de tată

Citește

Parteneri

Cautimasina.ro

PressHub
PressHubhttps://presshub.ro
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

Cele mai citite articole

spot_img