Poliția și cei păgubiți fac publice periodic metode clasice și noi de înșelătorie. Cu toate acestea, încă se întâmplă ca românii să cadă ușor în plasa infractorilor, înainte de a lua măsurile necesare pentru a se proteja înainte de a semna un contract sau de a da o sumă de bani.
Un roman a decis să plătească chiria unui apartament fără să-l viziteze, pe baza unei filmări oferite de proprietar, așa cum a relatat într-o postare pe Facebook.
„Încercarea mea de a închiria un apartament s-a dovedit a fi o înșelăciune.”
Având gândul să închiriez un apartament în Făgăraș, am descoperit pe OLX o proprietate care mi-a plăcut. Am primit de la proprietar un clip video cu apartamentul în detaliu. Dat fiind prețul bun, am decis să îl iau.
Ieri am mers la Brașov pentru a prelua cheia, a semna contractul și a achita prima lună de chirie, deoarece proprietarul locuia acolo.
Întâlnirea cu omul a avut loc, după care am mers la o pizzerie pentru o discuție și o băutură. Contractul a fost completat și semnat, conținând atât datele mele, cât și ale lui. Am plătit prima lună de chirie și el mi-a oferit cheia. Toate acestea s-au încheiat fără probleme.
Odată ce m-am întors în Făgăraș, am încercat să mă duc la apartamentul meu, însă cheia nu mergea. Am încercat să sun pe cineva și să trimit mesaje, însă, timp de două ore, am sunat de zeci de ori, fără niciun rezultat. Am încercat și cu un alt număr de telefon, dar și azi, nimic.
Cum credeți că putem soluționa această problemă, luând în considerare că avem datele sale (care ar putea fi false), contractul semnat, numărul său de telefon și că se poate vedea pe camerele din Brașov cât am stat la masă cu el?”, a întrebat acesta în grupul Avocatul online.
Într-o pizzerie nu se încheie un acord!
„După părerea mea, ar trebui să mergeți cât mai repede în localul unde ați discutat și să-i rugați ce cei de acolo să vă dea filmările.”
„Păi poate cu asta se ocupă, chei date aiurea, apartamentul nu e al lui și acte false, s-au poate ale lui, dar nu îl interesează, doamne ce lume.”
„Mergeți la Poliție și la pizzerie și rugați să vizionați camerele.”
„Prostia se plătește! Bine că ai plătit doar pe o lună! Și cu agențiile imobiliare poți lua plasă!”
„Un contract nu se semnează într-o pizzerie! Eventual și cu un martor!”
„Îmi pare rău, dar în ziua de azi nu mai putem avea încredere în nimeni, nici în rude! De ce nu l-a chemat pe proprietar la apartament? Nu mai poți avea încredere în oameni!”
„N-ați făcut o copie după buletinul lui, măcar o poză, ceva? Oricum, reclamație urgentă la poliție cu toate dovezile pe care le aveți, incredibil ce minți diabolice au unii. Trebuia să vi se pară suspect că nu v-ați văzut și ați semnat actele la apartament. Noi avem o locuință dată în chirie printr-o agenție imobiliară, știu că unii ocolesc calea asta, dar agentul fiind martor e un garant că lucrurile sunt corecte de ambele părți.”
„În Germania asta e o practică frecventă! Dacă el a ales pizzeria, slabe șanse să faceți lumină, dacă înțelegeți ce vreau să spun. Aveți niște date, dar, cu siguranță, false. Rugați pe altcineva să îl contacteze pentru închiriere, în caz că mai există anunțul, și organizați un flagrant, deoarece nu cred că sunteți singura victimă.”
„Raportați cazul la poliție!”
„Raportați cazul la poliție! Ca dvs mai sunt și alții! Ați mușcat-o rău, oricum!”
„Sunați în clipa 0 la poliție! Mergeți apoi cu poliția pentru a face o plângere penală! Imaginile de pe camere le poate solicita numai poliția, altfel nu au valoare!”
„În primul rând mergeți la poliție, dar nu la cel mai aproape post de poliție, fiindcă e posibil să nu ia în serios, și apoi mers cu un organ de poliție la locul cu camerele și luată proba video, posibil să găsească persoana, doar că veți fi nevoit să îl dai în judecată cu toate că i se va întocmi dosar penal pentru fraudă. Prietena mea a pățit ceva asemănător, doar că nu a semnat contractul. Dacă dosarul nu se rezolva într-un an se clasează să știți.”
„De ce nu te-ai dus să vezi și apartamentul? Cum naiba îi găsiți sau vă găsesc ei! Te-a păcălit, ia-ți adio.”
„Cam scumpă cheia”
„Nu cred așa ceva. Ați plătit fără să vedeți contract, dacă este proprietar, buletin și apartament?”
Cazuri cu contract de închiriere la ANAF
„Păi au fost cazuri cu contract de închiriere la Anaf și cu cheile de la apartament și cu banii pe 6 luni dați, și când au intrat în casă după ce au făcut contractul, erau alții în casă, cum mai vine asta? Deci se poate și așa.”
„S-ar putea să nu fiți singurul păgubit. Am mai auzit de la cineva, tot din Brașov, aceeași poveste. Închiriase la vreo 4-5 persoane. Sigur și cei de la poliție deja știu de cazurile astea. Faceți plângere, deși posibil ca și buletinul sau datele să fie ale altcuiva. Și atenție la timpul scurs deja, pentru că și înregistrările de pe camere se suprascriu după o perioadă.”