O veste bună! Tarifele pe ora de manoperă la service-urile auto ar putea fi plafonate

Costurile reparațiilor auto ar putea fi reglementate prin tarife de referință, dacă amendamentele introduse în Parlament vor fi aprobate. Această propunere, susținută de Consiliul Concurenței, urmărește să plafoneze atât tarifele percepute de service-urile auto pentru reparații efectuate în baza polițelor RCA, cât și sumele facturate pentru închirierea mașinilor de schimb oferite șoferilor păgubiți.

Reacții din industria service-urilor auto la această propunere

Reprezentanții service-urilor auto nu sunt însă entuziasmați de această posibilă schimbare. Plafonarea tarifelor maximale per ora de manoperă este văzută ca o măsură care ar putea destabiliza echilibrul financiar al acestor afaceri.

„Normal că fiecare își pune adaos-ul lui comercial,” spune un bărbat, reflectând preocupările legate de menținerea profitabilității în contextul creșterii costurilor. „Ar fi ideal. Sunt mari, totul s-a scumpit, nu numai la service-urile auto,” adaugă altcineva, subliniind povara economică resimțită de consumatori.

Impactul plafonării tarifelor

În cazul adoptării amendamentelor, tarifele maxime per ora de manoperă la service-urile auto care fac reparații cu RCA ar fi plafonate, ceea ce ar preveni facturile excesive către asigurători și ar reduce costurile asigurărilor obligatorii pentru clienți. În 2023, costurile cu ora de manoperă pentru reparațiile auto au crescut cu 21% față de anul precedent, ceea ce justifică, în parte, necesitatea unei reglementări.

Dan Barbu, președintele Patronatului Operatorilor de Service Auto, atrage atenția asupra importanței echilibrului între părțile implicate: păgubiți, service-uri și asigurători. „Păgubitul este cel mai important în această ecuație, iar service-ul și asigurătorul ar trebui să fie în echilibru,” explică el. „Adoptarea acestor reglementări ar duce foarte multe service-uri în faliment,” avertizează Barbu, subliniind riscurile economice pentru industrie.

Citeste si...  Ucraina mulțumește României pentru cele „15 pachete de ajutoare militare”

În prezent, actul normativ este doar la stadiul de proiect. „Avem niște discuții în cadrul grupului pe subiectul acesta. Nu sunt niște amendamente definitive,” spune Ciprian Șerban, lider de grup PSD în Camera Deputaților. O decizie finală urmează să fie luată în perioada următoare, după dezbaterile din cadrul Comisiilor de Specialitate.

Contextul General

Într-un context în care România conduce în topul european al numărului de accidente auto, cu aproximativ 400.000 de astfel de evenimente anual, necesitatea unor reglementări clare și echitabile devine tot mai evidentă. Șoferii își duc tot mai des mașinile în service, iar stabilirea unor tarife de referință ar putea aduce beneficii semnificative pentru toate părțile implicate, dacă este implementată corect.

Articolul O veste bună! Tarifele pe ora de manoperă la service-urile auto ar putea fi plafonate apare prima dată în Money.ro.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img