Scriitoarea ucraineană Oksana Zabujko spune că rușii nu lovesc regiunea Cernăuți ( în comparație cu restul Ucrainei) pentru că Moscova speră să ajungă la o înțelegere cu România pentru această zonă, care a aparținut istoric țării noastre, informează Bucpress.
Ea consideră că din același motiv nu este lovită nici Transcarpatia, pentru că regiunea ar fi fost promisă Ungariei de către Rusia.
Citește și: Analistul George Friedman spune că România ar putea cere o pace mai rapidă în Ucraina, din cauza prezenței ruse din Marea Neagră
„Dacă în mass-media noastră nu se discută despre asta în mod constant, zi și noapte, nu este motivul pentru ca oamenii bine informați să nu înțeleagă, în special că Transcarpatia nu a fost afectată exclusiv din cauza faptului că Putin a promis-o lui Orban încă din 2014; că în Galiția au avut loc aterizări (n.r: lansări de rachete) doar „în scopuri militare” nu pentru că rușii pretind că „lovesc doar în scopuri militare” – așa cum afirmă propaganda lor, și cum am auzit deja de mai multe ori de la galițienii predispuși să se auto-liniștească (chiar și în mijlocul durerii și dezordinei din prezent!), – ci dintr-un motiv excepțional, și anume pentru că Kremlinul încă speră să ajungă la un acord cu partea polonezii de dreapta și să lase Districtul Galiția neocupat pentru schimburi comerciale”, a scris Zabujko.
„Același lucru se aplică și în cazul Bucovine „lipsite de primejdie”, „siguranța” căreia provine din speranțele Kremlinului de a ajunge la un acord cu România”, consideră scriitoarea, precizează sursa citată.
În luna iulie 2022, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a publicat pe contul său de Telegram o hartă (foto) cu Ucraina împărţită după război, în care nordul Bucovinei revenea României. MAE de la București a numit „fantezistă” ideea lui Medvedev.
Tot atunci, analistul militar, colonelul (r) Ion Petrescu, remarca prezența la Cernăuți și în Bugeac, a câte-unui batalion ucrainean cu destinație specială, deși teoretic, pericolul venea dinspre Rusia.
Aceste afirmații ale scriitoarei vin în contextul în care România este singura țară care mai permite tranzitul cerealelor ucrainene, ba chiar dublând cantitatea de până acum.