O nouă abordare în tratarea cancerelor ar putea fi răspunsul pe care îl așteaptă toată omenirea

Celulele canceroase care au cromozomi suplimentari depind de acești cromozomi pentru creșterea tumorii, arată un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Yale, iar eliminarea acestor cromozomi suplimentari împiedică celulele să formeze tumori, scrie Science Daily.

Descoperirile, au spus cercetătorii, sugerează că țintirea selectivă a cromozomilor suplimentari poate oferi o nouă cale de tratare a cancerului. Studiul a fost publicat la începutul acestei luni, în revista Science.

Celulele umane au de obicei 23 de perechi de cromozomi. Cromozomii suplimentari sunt o anomalie cunoscută sub numele de aneuploidie.

„Dacă te uiți la pielea normală sau la țesutul pulmonar normal, de exemplu, 99,9% dintre celule vor avea numărul potrivit de cromozomi”, a spus Jason Sheltzer, profesor asistent de chirurgie la Yale School of Medicine și autor principal al studiului. „Dar știm de peste 100 de ani că aproape toate tipurile de cancer sunt aneuploide”.

Cu toate acestea, nu era clar ce rol au cromozomii suplimentari în cancer – de exemplu, dacă provoacă cancer sau sunt cauzați de acesta.

„De mult timp, am putut observa aneuploidia, dar nu o manipulam. Pur și simplu nu aveam instrumentele potrivite”, a spus Sheltzer, care este și cercetător la Yale Cancer Center. „Dar, în acest studiu, am folosit tehnica de inginerie genetică CRISPR pentru a dezvolta o nouă abordare de eliminare a cromozomilor întregi din celulele canceroase, ceea ce reprezintă un progres tehnic important. Capacitatea de a manipula cromozomii aneuploizi în acest mod va duce la o mai bună înțelegere a cum funcționează.”

Folosind abordarea nou dezvoltată – pe care au numit-o Restaurarea Disomiei în celulele aneuploide folosind CRISPR Targeting sau ReDACT – cercetătorii au vizat aneuploidia în melanom, în cancerul gastric și în cel ovarian. Mai exact, au eliminat o a treia copie aberantă a porțiunii lungi – cunoscută și ca „brațul q” – a cromozomului 1, care se găsește în mai multe tipuri de cancer, care este legată de progresia bolii și care apare la începutul dezvoltării cancerului.

Citeste si...  Jumătate dintre români riscă să se îmbolnăvească la serviciu

„Când am eliminat aneuploidia din genomul acestor celule canceroase, această intervenție a compromis potențialul malign al acestor celule care și-au pierdut capacitatea de a forma tumori”, a spus Sheltzer.

Pe baza acestei descoperiri, cercetătorii au propus că celulele canceroase ar putea avea o „dependență de aneuploidie” – un nume care face referire la cercetări anterioare care au descoperit că eliminarea oncogenelor, care pot transforma o celulă într-o celulă canceroasă, perturbă abilitățile de formare a tumorilor cancerelor. Această descoperire a condus la un model de creștere a cancerului numit „dependență de oncogene”.

Când au investigat modul în care o copie suplimentară a cromozomului 1q ar putea promova cancerul, cercetătorii au descoperit că genele multiple au stimulat creșterea celulelor canceroase atunci când acestea au fost suprareprezentate – deoarece au fost codificate pe trei cromozomi în loc de cei doi tipici.

Această supraexpresie a anumitor gene a condus, de asemenea, cercetătorii către o vulnerabilitate care ar putea fi exploatată pentru a viza cancerele cu aneuploidie.

Cercetările anterioare au arătat că o genă codificată pe cromozomul 1, cunoscută sub numele de UCK2, este necesară pentru a activa anumite medicamente. În noul studiu, Sheltzer și colegii săi au descoperit că celulele cu o copie suplimentară a cromozomului 1 au fost mai sensibile la aceste medicamente decât celulele cu doar două copii, din cauza supraexprimării UCK2.

Mai mult, ei au observat că această sensibilitate însemna că medicamentele ar putea redirecționa evoluția celulară departe de aneuploidie, permițând o populație celulară cu un număr normal de cromozomi și, prin urmare, un potențial mai mic de a deveni canceros. Când cercetătorii au creat un amestec cu 20% celule aneuploide și 80% celule normale, celulele aneuploide au preluat controlul: după nouă zile, au constituit 75% din amestec. Dar când cercetătorii au expus amestecul aneuploid de 20% la unul dintre medicamentele dependente de UCK2, celulele aneuploide au cuprins doar 4% din amestec nouă zile mai târziu.

Citeste si...  Pericolul din ceașca de cafea. Ce boală puteți face dacă o consumați în exces

„Acest lucru ne-a spus că aneuploidia poate funcționa ca o țintă terapeutică pentru cancer”, a spus Sheltzer. „Aproape toate tipurile de cancer sunt aneuploide, așa că dacă aveți o modalitate de a viza în mod selectiv acele celule aneuploide, aceasta ar putea, teoretic, să fie o modalitate bună de a viza cancerul, având în același timp un efect minim asupra țesutului normal, necanceros”.

Mai multe cercetări trebuie făcute înainte ca această abordare să poată fi testată într-un studiu clinic. Dar Sheltzer își propune să mute această activitate în modele animale, să evalueze medicamente suplimentare și alte aneuploidii și să facă echipă cu companiile farmaceutice pentru a avansa în studiile clinice.

„Suntem foarte interesați de traducerea clinică”, a spus Sheltzer. „Așa că ne gândim cum să ne extindem descoperirile într-o direcție terapeutică”.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img