Nou scandal pe piața service-urilor auto: Sunt asigurători care plătesc despăgubirile în numerar, dacă reparațiile se fac în ateliere neautorizate

Un nou scandal amenință să zguduie piața service-urilor auto din România, cu acuzații grave aduse de Patronatul Operatorilor de Service Auto (POSA) la adresa unor companii de asigurări.

Acestea ar plăti despăgubirile în numerar, subevaluate, în cazul în care reparațiile sunt efectuate în ateliere auto neautorizate și nefiscalizate. Această practică ar favoriza service-urile neoficiale, care nu respectă reglementările legale și pun în pericol siguranța rutieră, dar și economia națională.

POSA a tras un semnal de alarmă cu privire la fenomenul tot mai larg al service-urilor auto care operează în afacerea fiscală în județe precum Iași, dar și în alte colțuri ale țării.

Potrivit declarațiilor prim-vicepreședintelui POSA, Marian Lazar, citate de Adevarul.ro, o parte semnificativă din reparațiile auto se fac în ateliere improvizate care nu respectă standardele legale, evitând plata taxelor și impozitelor. Aceste practici dăunează unităților autorizate și fiscale, iar intervențiile realizate în astfel de condiții nu respectă standardele de calitate impuse de producători și Registrul Auto Român (RAR).

„Consumatorii care apelează la aceste ateliere își asumă riscuri majore, inclusiv utilizarea pieselor contrafăcute sau uzate și manoperă neconformă, ceea ce poate duce la defecte tehnice grave și accidente rutiere”, a avertizat Lazar.

Un factor important care întreține această piață paralelă este politica adoptată de anumite companii de asigurări, care plătesc despăgubirile în numerar, la prețuri mult mai mici decât cele corecte. Conform reprezentanților POSA, aceste companii nu explică asiguraților importanța efectuării reparațiilor în unități service autorizate, ci preferă să-i încurajeze să aleagă reparațiile mai ieftine, realizate în ateliere neautorizate.

„Aceste practici subminează nu doar competitivitatea service-urilor autorizate, dar și siguranța rutieră, punând în pericol viețile celor care se află pe drumurile din România”, a subliniat POSA.

Citeste si...  Cât costă intrarea la Castelul Peleș în 2024

Mai grav este faptul că există suspiciuni că unii evaluatori de daune, angajați ai companiilor de asigurări sau independenți, ar facilita indirect activitatea acestor ateliere neautorizate. Astfel, se consolidează o rețea ilegală de reparații auto, care afectează nu doar consumatorii, dar și întreaga economie națională.

Ce solicită POSA autorităților române

În acest context, POSA solicită autorităților române să ia măsuri drastice pentru a combate acest fenomen. Printre propunerile făcute se numără întărirea controalelor ANAF și RAR, sancționarea service-urilor care funcționează ilegal și crearea unei baze de date publice cu service-uri autorizate. De asemenea, patronatul sugerează stimulente economice pentru service-urile fiscalizate, astfel încât să fie încurajate să respecte legislația și să angajeze personal în mod legal.

„Este crucial ca autoritățile să adopte reglementări clare pentru a încuraja reparațiile auto doar în unități autorizate. De asemenea, trebuie să informăm mai bine consumatorii despre riscurile pe care și le asumă atunci când aleg service-uri neautorizate”, a mai spus Marian Lazar.

Posa a subliniat că service-urile auto care funcționează ilegal reprezintă un risc major pentru siguranța rutieră și o amenințare gravă la adresa unui mediu concurențial corect. Organizația va continua să lupte împotriva acestor practici și să protejeze interesele consumatorilor, pentru ca aceștia să beneficieze de servicii de calitate, realizate în condiții legale și sigure.