Noile medicamente, o șansă de a învinge epidemia globală de obezitate

Nu mai puțin de 59% dintre români sunt în prezent supraponderali, iar unul din cinci se află efectiv în categoria obezitate. Această situație face parte dintr-o epidemie globală de obezitate în continuă creștere, al cărei cost anual ar putea ajunge până la 3 la sută din PIB-ul mondial. Speranța de a depăși această situație o reprezintă apariția unor noi medicamente comercializate de companiile farmaceutice. Este, de asemenea, o oportunitate pentru acționarii acestora de a obține profituri suplimentare.

Obezitatea este acum una dintre cele mai mari provocări globale în materie de sănătate. Indicele masei corporale (IMC) mediu la nivel mondial se apropie de 25, la granița dintre greutatea normală și supraponderalitate. Potrivit datelor Uniunii Europene, 53% dintre europeni, inclusiv 59% dintre români, sunt supraponderali sau obezi (IMC peste 25). Românii care trăiesc cu obezitate (IMC peste 30) reprezintă 22,5% din populația țării.  La nivel global, se estimează că peste 2,6 miliarde de oameni au în prezent un IMC peste 25, număr care se preconizează că va crește la 4 miliarde în următorul deceniu. Problema obezității ar putea genera un cost economic de 4.000 de miliarde de dolari, echivalentul a 3% din PIB-ul global.

Un instrument important în lupta împotriva obezității este o nouă generație de medicamente eficiente pentru pierderea în greutate. Companiile farmaceutice Novo Nordisk și Eli Lilly, profitând de poziția lor de lider în domeniul medicamentelor pentru diabet, au fost primele care au înregistrat substanțe antagoniste de receptor de GLP-1 ca medicamente pentru obezitate.

Novo Nordisk își vinde medicamentul în SUA sub denumirea comercială Wegovy (sau semaglutide, medicamentul fiind disponibil și sub alte denumiri comerciale), iar Eli Lilly îl vinde sub denumirea comercială Mounjaro (sau tirzepatidă, medicamentul fiind înregistrat în UE, dar nefiind încă disponibil în farmaciile din România). Aceste medicamente se injectează săptămânal și încetinesc transmiterea semnalelor de foame către creier. Ele sunt eficiente pentru pierderea în greutate, în special atunci când sunt combinate cu o dietă și exerciții fizice. Alte mari companii farmaceutice Amgen, AstraZeneca, Pfizer și Sanofi se pregătesc, de asemenea, să introducă produse similare. Medicamentele din această categorie vor reprezenta o sursă de venituri din ce în ce mai serioasă pentru companiile farmaceutice, prin introducerea de noi produse și, de asemenea, prin rambursarea acestor medicamente de către guverne și asiguratori.

Citeste si...  Opt sfaturi pentru un ten sănătos și luminos

Sectorul sănătății este al doilea sector ca mărime din S&P 500. Acesta înregistrează o scădere în acest an, dar vine după o performanța foarte bună a celor mai mari companii farmaceutice în 2022. Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la câștigurile acestora pe termen scurt legate de legislația adoptată de Congres care obligă guvernul american să negocieze prețul medicamentelor finanțate din programul Medicare. În prezent, raportul dintre prețul acțiunii și câștiguri (P/E) al industriei este de 16x, aproape de piața generală. Cu toate acestea, companiile de medicamente au bilanțuri foarte solide și perspective de plată a dividendelor.

Despre eToro Group

eToro este o platformă de trading și investiții ce permite oamenilor să își dezvolte cunoștințele și să-și crească veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori de succes. Compania a fost fondată în 2007 cu misiunea de a face accesibile piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 31 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Citeste si...  OMS: Copiii şi adolescenţii sănătoşi s-ar putea să nu mai aibă nevoie de vaccin anti-Covid

Parteneri

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img