Nicio femeie n-a fost prezentă pe scenă, la Iași, în mulțimea politicienilor care s-au adunat să sărbătorească Unirea Principatelor Române

Marginalizarea femeilor din politică, un subiect dureros pentru România care adesea revine în atenția publică în momente reprezentative precum cel de marți, 24 Ianuarie, de la ceremonia dedicată Unirii Principatelor Române.

La evenimentul de la Iasi au participat principalii lideri politici ai țării, premierul Nicolae Ciucă împreună cu lideri ai coaliției de guvernare. În mulțimea bărbaților de pe scenă nu se află absolut nicio femeie, fapt observat de scriitoare Mihaela Miroiu, cunoscută activistă pentru drepturile omului.

CITEŞTE ŞI: Companiile de stat din România au acordat prime de milioane, de Sărbători

„Statul bărbaților fără femei. Visul oricăror talibani. Toți unul si unul. Urmează depuneri de coroane, fanfară, hora și plăcintele”, a scris Mihaela Miroiu pe contul ei de facebook, semnalând cu ironie și faptul că miniștrii din guvernul Ciucă stau așezați în spatele mai marilor bisericii, la o ceremonie în care e invocată încoronarea lui Alexandru Ioan Cuza, „știți voi, ăla care a promulgat legea secularizării averilor bisericești”.

În timp ce în mai toate țările europene, femeile au roluri-cheie în politică și în administrația publică, inclusiv în Republica Moldova – dominată de femei în cele mai înalte posturi ale statului, România de abia numără două femei în Guvernul Ciucă, Gabriela Firea și Ligia Deca, potrivit g4media.ro.

Citeste si...  Astăzi în istorie. Se împlinesc 130 de ani de la înființarea Ziua Jandarmeriei Rurale

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată

Cele mai citite articole

spot_img