Navele ucrainene cu alimente, blocate de Rusia. Zelenski: Sunt reţinute de săptămâni întregi lângă Bosfor

Situaţia exporturilor de alimente din Ucraina continuă să rămână tensionată, în ciuda acordului negociat la Istanbul. Preşedintele Zelenski acuză Rusia că blochează peste 100 de nave, care nu pot trece acum prin strâmtoarea Bosfor.

Noi acuzaţii la adresa Rusiei, venite de la Kiev!

Volodimir Zelenski tună şi fulgeră la adresa Rusiei, care ar bloca navele ucrainene cu alimente

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a declarat sâmbătă, 21 ianuarie, că agresiunea rusă „ruinează piaţa alimentară” şi a acuzat Moscova că a reţinut „timp de săptămâni” peste 100 de nave care transportă alimente, notează jurnaliştii postului american CNN.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui discurs transmis către participanţii de la Conferinţa miniştrilor Agriculturii ce s-a desfăşurat la Berlin.

„Chiar acum, în timp ce au loc discuţiile de la acest forum, peste 100 de nave care transportă alimente sunt aliniate în apropierea Bosforului.

De ce? Pentru că trebuie să fie inspectate, iar reprezentanţii Rusiei blochează această inspecţie.

Navele sunt reţinute de săptămâni întregi. Aceasta înseamnă preţuri mai mari pentru Europa. Pentru Asia, înseamnă o ameninţare tot mai mare de instabilitate socială.

În Africa, pentru ţări precum Etiopia sau Sudan, înseamnă mese goale pentru mii şi mii de familii”, a explicat Volodimir Zelenski în discursul său, susţinut în limba engleză.

Liderul de la Kiev cere oprirea oricărui stat „care blochează marea şi distruge lanţurile de aprovizionare cu alimente”
Preşedintele Ucrainei a cerut statelor lumii mai multă cooperare pentru a rezolva această situaţie creată de Rusia.

„Lumea are nevoie de mai multă determinare şi de mai multă cooperare pentru a opri agresiunea care ruinează piaţa alimentară”, dar şi „pentru a opri orice stat care blochează marea şi distruge lanţurile de aprovizionare cu alimente, pentru a aduce în faţa justiţiei orice tiran care încearcă să facă din foamete un instrument de influenţă politică”, a adăugat liderul de la Kiev.

Citeste si...  Rusia va fi audiată de Curtea Internaţională de Justiţie, într-o procedură lansată de Ucraina. Când se va întâmpla

Înainte ca Vladimir Putin să ordone invazia din Ucraina, cu aproape un an în urmă, Ucraina „exporta şase milioane şi jumătate de tone de alimente în fiecare lună”. Din păcate, la acest moment, ca urmare a blocajelor, transporturile de alimente ce pleacă din ţara vecină au fost reduse la jumătate.

Volodimir Zelenski le-a mai cerut participanţilor la Conferinţa miniştrilor Agriculturii, desfăşurată la Berlin, să se alăture iniţiativei „Cereale din Ucraina” şi să creeze hub-uri alimentare în Africa.

În acest sens, preşedintele ucrainean i-a invitat pe oficiali să vină în vizită la Kiev „pentru a face aranjamente concrete”.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img