Nave militare ale Chinei au folosit tunuri de război împotriva navelor Filipinelor

Nave militare ale Chinei au folosit tunuri de război împotriva navelor Filipinelor, în incidente recente care au crescut tensiunile în Marea Chinei de Sud.

Nave militare ale Chinei au folosit tunuri de război împotriva navelor Filipinelor, care a acuzat Beijingul că a „hărțuit, blocat și executat manevre periculoase”.

O navă mică filipineză și o navă chineză s-au ciocnit în apropierea unui recif contestat, în cea mai recentă dispută teritorială dintre cele două țări din Marea Chinei de Sud.

Vine la o zi după ce Filipine a acuzat China că folosește tunuri de război pentru a obstrucționa cursul navelor sale.

Nave militare ale Chinei au folosit tunuri de război împotriva navelor Filipinelor

Marea Chinei de Sud se află în centrul unei dispute teritoriale între China, Filipine și alte țări.

Filipine a declarat duminică că Beijingul a vizat nave de aprovizionare având la bord civili filipinezi în Insulele Spratly, un punct de foc între cele două țări.

Una dintre cele două nave ce transportau provizii a fost atacată de o navă a Gărzii de coastă a Chinei, a anunțat Grupul Național de Lucru pentru Marea de Vest a Filipinelor.

Grupul a acuzat China că a provocat „daune grave” motorului unei bărci după ce a folosit tunul cu apă.

Garda de Coastă a Chinei a declarat că nava filipineză „s-a ciocnit în mod deliberat” de nava chineză, după ce „a ignorat multiple avertismente severe”.

Separat, un convoi de bărci civile care intenționează să livreze cadouri și provizii de Crăciun pescarilor și trupelor filipineze din Marea Chinei de Sud a renunțat la călătorie din cauza „urmăririi constante” de către navele chineze.

Aces incident intervine după ce Filipine a acuzat sâmbătă China că folosește tunuri de război pentru a obstrucționa trei dintre navele sale, în ceea ce a numit acțiuni „ilegale și agresive”.

Citeste si...  Polonia, prima țară din NATO care a anunțat că va trimite Ucrainei avioane de luptă MIG-29. Câte aeronave sunt trimise și când vor ajunge

Beijingul declară că a folosit ceea ce a numit „măsuri de control” asupra navelor care au pătruns în apele sale.

Luna trecută, Filipine a efectuat două patrule comune aeriene și maritime separate cu SUA și cu Australia, ceea ce China a considerat că este o provocare.

Un tribunal internațional a invalidat pretenția Chinei privind 90% din Marea Chinei de Sud în 2016, dar Beijingul nu recunoaște hotărârea și a consolidat militar câteva insule în apele în litigiu.

Cautimasina.ro