NATO aduce la Tulcea cel mai performant radar contra dronelor Rusiei. Detectează ținte la 450 km. Centrul de Comandă și Control Aerian Dislocabil (DACCC) a redistribuit un radar mobil LANZA LTR-25 cu o echipă de operatori din Italia în orașul de frontieră Cataloi, Tulcea.
NATO aduce la Tulcea cel mai performant radar contra dronelor Rusiei. Detectează ținte la 450 kilometri.
Acesta este instalat la Cataloi, județul Tulcea, la 25 de kilometri de portul Izmail, a cărui infrastructură este atacată mereu de Rusia.
Radarul este capabil să detecteze ținte la o rază de până la 450 km.
NATO aduce la Tulcea cel mai performant radar contra dronelor Rusiei. Detectează ținte la 450 km
Decizia este justificată de necesitatea întăririi protecției spațiului aerian al Flancului estic al NATO pe fondul detectării sistematice în România a dronelor rusești de atac.
La 20 august, în județul Tulcea au fost descoperite fragmente de dronă. Resturi de UAV au fost descoperite și la 28 martie, într-o zonă de teren agricol în Insula Mare a Brăilei.
Anterior, România a prevăzut contramăsuri la dronele care atacau porturile ucrainene spre zona Deltei Dunării, județul Tulcea.
Din februarie 2022, sistemele de apărare antiaeriană SAMP-T au fost dislocate pe litoralul Mării Negre din România, la baza militară Capu Midia, în cadrul misiunii Aigle a Forțelor Armate Franceze.
În aceeași zonă se află și sistemele de apărare aeriană Patriot al Forțelor Aeriene Române.
Instalarea noului radar de ultimă generație are ca scop stimularea capacităților de supraveghere de-a lungul graniței României, în special pentru identificarea activelor cu o secțiune transversală redusă a radarului care se apropie de spațiul aerian NATO.
Radarul mobil este unul dintre cele două alocate de DACCC. În combinație cu doi senzori pasivi suplimentari [Deployable Passive ESM Tracker – DPET], oferă o capacitate unică.
Această configurație face din DACCC singura entitate NATO care oferă atât detecție radar activă, cât și pasivă.
„Desfășurare ar trebui privită ca o măsură defensivă menită să întărească protecția națiunii noastre gazdă și aliată România”, a declarat generalul Denny Traas, comandantul DACCC.
„Misiunea subliniază evoluția și îmbunătățirea continuă a capacităților defensive ale Alianței”, a adăugat el.
„Obiectivul nostru principal este de a sprijini eforturile NATO de a menține o poziție militară robustă și capabilă, care să descurajeze orice atac asupra alianței și să fie gata să apere dacă descurajarea eșuează”, a subliniat generalul, potrivit bulgarianmilitary.com.
Radarul LANZA LTR-25 este un sistem radar de ultimă generație conceput pentru detectarea, urmărirea și supravegherea avansate.
Este utilizat în principal în aplicații militare pentru a oferi cunoaștere cuprinzătoare a situației și pentru a îmbunătăți capacitățile operaționale ale diferitelor platforme, inclusiv nave și submarine.
Raza de operare a radarului LANZA LTR-25 este destul de extinsă, permițându-i să detecteze și să urmărească ținte la distanțe considerabile.
În timp ce capabilitățile specifice de rază pot varia în funcție de mediul operațional și de caracteristicile țintei, este în general capabil să detecteze ținte aeriene și de suprafață la distanțe care depășesc 400 de kilometri.
Capacitățile de urmărire a țintei ale radarului LANZA LTR-25 sunt extrem de sofisticate. Folosește algoritmi avansați de procesare a semnalului și tehnologie cu mai multe fascicule pentru a urmări cu precizie mai multe ținte simultan.
Acest lucru îi permite să furnizeze date în timp real despre poziția, viteza și traiectoria obiectelor detectate, ceea ce este crucial pentru evaluarea și angajarea eficientă a amenințărilor.
Radarul LANZA LTR-25 este integrat cu o varietate de sisteme de arme pentru a le spori eficacitatea.
Comunică cu sistemele de rachete, artileria antiaeriană și alte arme defensive și ofensive pentru a oferi informații și îndrumări de țintire. Această integrare asigură că sistemele de arme pot angaja ținte cu mare precizie și fiabilitate, îmbunătățind astfel pregătirea generală de luptă și capacitățile de răspuns ale platformei.