Minoră de 13 ani, abuzată sexual constant de un bărbat de 31 de ani. Autoritățile și comunitatea, de partea agresorului

Un caz de abuz sexual constant asupra unei minore ridică mari semne de întrebare despre capacitatea și dorința autorităților de a o salva din mâinile prădătorului sexual. Directoarea școlii unde învață micuța trage semnale de alarmă constant și cheamă psihologi, dar până la acest moment nimeni n-a băgat-o în seamă.

În comuna vrânceană Ruginești, alte două cazuri de viol și o tentativă, toate asupra minorelor, s-au petrecut în ultimii doi ani. Presupusul abuzator sexual este cercetat în libertate.

Din motive lesne de înțeles, nu vom publica numele minorei abuzate sexual și nici pe cel al familiei sale.

În urmă cu mai puțin de o săptămână, la școala din comuna Ruginești – Vrancea, unde învață minora, directoarea școlii a organizat câteva ore de dezvoltare personală, în cadrul cărora s-a discutat cu elevii despre abuzuri și despre cum aceștia să ceară ajutor.

Prinzând curaj, fetița a povestit dascălilor și părinților că, de ceva vreme, un bărbat de 31 de ani din comună o abuzează sexual la stâna la care lucrează.

Reclamat, dar lăsat lângă victimă

Tatăl fetei a oprit un echipaj de Poliție și le-a povestit totul, oamenii legii au dus minora la Serviciul de Medicină Legală pentru expertiză medico-legală, unde s-a stabilit că fata a avut raporturi sexuale.

Ulterior, bărbatului i s-a întocmit dosar penal pentru act sexual cu un minor, dar este cercetat în libertate.

„La data de 26 martie a.c., poliţiştii Secției 4 Poliție Rurală Adjud au fost sesizați cu privire la faptul că, un bărbat, de 31 de ani, din comuna Ruginești ar fi întreținut relații sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani.

Citeste si...  Primăria Cluj-Napoca a lansat în consultare publică Planul de Acțiune Climatică: “Nu putem să compromitem viitorul copiilor și nepoților

În acest caz, a fost sesizată D.G.A.S.P.C. Vrancea pentru luarea măsurilor din competență. Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de act sexual cu un minor”, transmite Inspectoratul Județean de Poliție Vrancea, la solicitarea PRESShub.

Comunitatea ține partea abuzatorului

Unii membri ai comunității spun că fetița, ademenită de presupusul prădător sexual, continuă să meargă la acesta și să întrețină relații sexuale.

„Fata a fost văzută de mai multe ori mergând la stână, încă din clasa a patra. Lăsați, domnu’ reporter, că fata are o relație, nu e abuzată, se duce de bunăvoie”, ne-au relatat unii membri ai comunității.

Șocant este nu doar faptul că unii membri ai comunității consideră că un minor de 13 ani poate avea o relație cu un major, ci și faptul că, în ciuda nenumăratelor demersuri făcute de directoarea școlii unde învață copila, pentru un psiholog care să o consilieze, nici o autoritate județeană nu a băgat-o în seamă.

Citește și Drama unei fete de 14 ani vândută de tatăl său pe 50 de lei și o ladă de bere

Mariana Lungu, directorul Școlii Rugineșt,i a declarat pentru PRESShub că, încă de anul trecut a făcut demersuri către Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Vrancea (CJRAE) Vrancea, pentru a solicita sprijin din partea unui psiholog, dar până în prezent nu a fost repartizat niciun specialist.

„Am contactat CJRAE în luna octombrie, când o altă elevă a fost în atenția procurorilor pentru o tentativă de viol. Am contactat părinții, am completat acordurile solicitate de instituție în vederea consilierii,  urmând ca, în săptămâna 3-7 octombrie 2022, să fie repartizați profesori consilieri de la Centrul Judetean de Asistență Psihopedagogică (CJAP) să desfășoare activități de consiliere individuală și de grup, conform adresei nr. 2507/20.09.2022.

blank

Reprezentanții CJAP nu s-au deplasat până în prezent la școala noastră”. (…) Sâmbătă (n.r. 25 martie 2023), am avut niște ore de dezvoltare personală, prin PNRAS, eleva a fost prezentă și a asistat la o discuție despre abuzuri și cum trebuie să ceară ajutor. Am sunat peste tot – Poliție, Primărie, nimeni nu știa nimic de caz”, ne-a declarat Mariana Lungu, director la Școala din Ruginești.

Citeste si...  Sunt sigure produsele alimentare din Ucraina?

„Ne asumăm o parte din vină”, spun cei care ar fi trebuit să răspundă adresei

Directorul CJRAE Vrancea, Jeny Liliana Mihai, a răspuns pentru PRESShb că are cunoștință de adresa trimisă de directorul școlii din Ruginești, dar că “au fost depășiți de situație”, că au recomandat contactarea Direcția Generală de Asistență și Protecție a Copilului (DGASPC) Vrancea.

„Ne asumăm o parte din vină, ar fi trebuit să trimitem un psiholog, dar se pare că suntem depășiți de situație, orice lucru pe care îl puteam face și nu l-am făcut a contribuit la această stare de fapt”, spune directorul CJRAE Vrancea.

blank

Reprezentanții DGASPC Vrancea, prin purtătorul de cuvânt Adina Lăscan, au menționat pentru PRESShub că au luat la cunoștință de caz și că vor efectua o anchetă. Până atunci, însă, presupusul abuzator sexual este cercetat în libertate de polițiști, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de act sexual cu un minor.

Sursa foto – Monitorul de Botoșani

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Articol publicat în Campania Națională de Conștientizare în privința Traficului de Persoane, derulată de Freedom House România în cadrul proiectului Stop-AT.

STOP AT

Cautimasina.ro

PressHub
PressHubhttps://presshub.ro
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

Cele mai citite articole

spot_img