Ministerul Proiectelor Europene: Peste 2 milioane de plăţi cu cardul de energie/ Boloş: Vrem să permitem şi plata datoriilor vechi

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri seară, de MIPE, în aceeaşi perioadă au fost trimise 223.000 de cereri de plată online, valoarea plăţilor procesate ajungând la 25,4 milioane de lei. De asemenea, numărul plăţilor făcute direct prin intermediul poştaşilor, prin deplasarea acestora la domiciliul beneficiarilor, este de 482.200, în valoare totală de 82,9 milioane de lei.

”Sunt deja două luni de când am început implementarea programului de sprijin pentru plata facturilor la energie şi am atins pragul de 2 milioane de familii care au achitat facturi din sumele virate pe carduri. Mai mult de o treime din beneficiarii care au făcut plăţi fără să se deplaseze de la domiciliu în acest scop, fie pentru că au folosit platforma online de plată oferită de Poşta Română, fie pentru că au solicitat factorul poştal la domiciliu şi au achitat cu sprijinul acestuia. Faptul că au existat aceste 3 variante de plată, dintre care două permit plata de acasă, este cu adevărat o reuşită. Reamintesc tuturor posesorilor de carduri de energie că mai au la dispoziţie două luni pentru a utiliza banii aferenţi primei tranşe. De asemenea, pentru a extinde şi simplifica sprijinul acordat, am finalizat proiectul de act normativ prin care se prevede compensarea preţului pentru mai multe tipuri de energie decât cele prevăzute acum: energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguş, cărbune, păcură, peleţi, brichete, combustibili lichizi sau solizi şi orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuinţelor. Mai mult, avem în plan să permitem şi achitarea de facturi mai vechi şi să extindem termenul până la februarie 2022”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Citeste si...  Elon Musk: Videoclipurile lungi de pe X vor fi disponibile în curând pe televizoarele inteligente

15.600 de familii şi-au achitat facturile pentru lemne de foc prin intermediul cardurilor de energie

Din cei 2 milioane de beneficiari ai cardurilor, 15.600 şi-au compensat, cu ajutorul cardurilor de energie, costul lemnelor de foc, valoarea totală a plăţilor ajungând la 10,5 milioane lei.

Până în prezent, au fost emise şi distribuite aproximativ 2,1 milioane de carduri de energie destinate românilor vulnerabili. Au fost soliţionate peste 11.000 anchete sociale, pentru care sunt emise şi distribuite carduri.

Proiect de modificare a programului, în consultare

MIPE a arătat că a finalizat un proiect de modificare a Ordonanţei de urgenţă nr. 166/2022, principala completare vizând tipurile de energie care fac obiectul sprijinului temporar aferent anului 2023. Astfel, pe lângă formele de energie compensate în acest moment, se vor putea achita butanul, rumeguşul, cărbunele, brichetele sau alţi combustibili lichizi sau solizi.

Peste 4 milioane de persoane beneficiază de carduri de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei.

Ajutorul se acordă în două tranşe, a câte 700 de lei, şi poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire.

În baza cardului se pot efectua plăţi în următoarele perioade:

Pentru tranşa I – valoare de 700 de lei, în perioada 20.02.2023 – 30.06.2023;

Pentru tranşa II – valoare de 700 de lei, în perioada septembrie 2023 – 27.12.2023.

Cardurile alocate ambelor tranşe se pot folosi până la 27 decembrie 2023 inclusiv, sprijinul neputând fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img