Mii de specii de insecte sunt comestibile. Şi-ar putea schimba europenii obiceiurile alimentare?

Insectele, ca posibilă parte a alimentației noastre, au devenit o problemă fierbinte. În ianuarie, UE a acceptat oficial unele insecte pentru hrana umană sub formă de pulbere. Acest lucru nu înseamnă că vom fi obligați să mâncăm insecte, ci doar că se stabilesc regulile, inclusiv standardele de igienă pentru siguranța alimentară.

Dar decizia UE a stârnit multe emoții, inclusiv panică în unele state membre. Poliția slovacă a fost nevoită să dezmintă oficial un fake privind adăugarea în secret a făinii făcute din insecte în pâine.

CITEŞTE ŞI: Se leapădă Iohannis de Bode? „Eu, personal, mă aștept să se ia o decizie” (VIDEO)

Ministrul ungar al agriculturii a decis să „protejeze” oamenii de insecte prin etichetarea alimentelor, iar în Bulgaria a fost necesar să dezmintă o farsă despre consumul de insecte fără să știe acest lucru.

Acum, UE acceptă în mod oficial această parte a alimentației umane prin autorizarea utilizării insectelor pentru hrana umană. Această autorizație nu este legată de convingerea consumului, ci doar de stabilirea regulilor, inclusiv a standardelor de igienă pentru siguranța alimentară. Insectele pot deveni parte din farfuria noastră.

Să examinăm știința care stă la baza acestui pas.

Insectele utilizate pentru alimentația umană conțin la fel de multe proteine ca și carnea de vită și sunt consumate în mod obișnuit în multe țări din întreaga lume. Conținutul de proteine în diferite specii de insecte comestibile variază între 13 și 81 %, în comparație cu carnea de vită care conține 13-28 % proteine.

Aproximativ două mii de specii sunt crescute ca sursă de hrană pentru oameni. De asemenea, insectele comestibile au cerințe de producție mult mai mici în comparație cu creșterea animalelor pentru sacrificare.

Citeste si...  Prea multe distrageri digitale ne erodează profund capacitatea de a citi

În Polonia, laboratorul de tehnologie alimentară de la Universitatea de Economie din Wrocław experimentează foarte mult cu acest aliment. De exemplu, greierii au nevoie de șase ori mai puțină hrană decât vitele, de patru ori mai puțină decât oile și la jumătate față de porci și găini. Și nu este nevoie să îl procesăm deloc: este suficient să îl uscăm și să îl măcinăm.

Experții de la laboratorul din Wrocław sunt deja capabili să producă unele produse standard, cum ar fi cotlete, prăjituri sau pâine.

surse: Gazeta Wyborcza Polonia;  Factcheck.bg Bulgaria; 24.hu Ungaria

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată

Cele mai citite articole

spot_img