Mii de cadre didactice protestează în Piața Victoriei. Oferta Guvernului prevede un card cu 1.000 de lei în iunie și 1.5000 de lei în octombrie: „Inacceptabil”

Circa 15.000 de oameni participă la mitingul profesorilor din Piața Victoriei, iar sute de elevi s-au alăturat protestului. Liderii sindicali au anunțat că resping oferta Executivului, pe care o consideră jignitoare. Profesorii susțin că oferta Guvernului nu poate fi acceptată și că vor continua protestul pănă când lipsurile din sistem vor fi rezolvate.

Este a patra zi în care profesorii s-au adunat în Piața Victoriei pentru a cere măriri salariale. Sindicaliștii au anunțat că resping oferta făcută miercuri de Guvern, întrucât doresc măriri salariale și nu vouchere care nu contribuie la pensie. În ultima ofertă, guvernanții au propus o primă de 1.000 de lei în iunie și de 1.500 de lei în octombrie.

Piața Victoriei

Mii de cadre didactice protestează în Piața Victoriei

Circa 15.000 de profesori au intrat în grevă și s-au adunat în fața Palatului Victoria pentru a cere măriri salariale. Sindicaliștii au anunțat că resping oferta venită din partea Guvernului. În ultima ofertă. guvernanții au propus două prime pentru profesori, de 1.000 de lei in iunie și de 1.5000 de lei în octombrie. „Educația NU se negociază’, „Vrem o școală ca afară, dar o vrem la noi în țară!’, „4 la purtare pentru guvernare’, scrie pe pancartele aduse de profesori.

Printre protestatori se află și un grup de studenti la Psihologie care au venit să-i susțină pe profesori. „Ne gândeam serios să ne facem profesori, însă situația asta ne descurajează destul de mult. Prin felul în care sunt tratați profesorii, meseria aceasta nu mai e una dezirabilă. Vrem să-i susținem pe profesorii noștri, cărora le apreciem sacrificiul’, au declarat aceștia, potrivit libertatea.

Citeste si...  Radu Mihaiu a ieșit din birou special ca să măsoare un loc de parcare și să constate și un stâlpișor în plus pe trotuar

Sindicatele resping oferta Guvernului

Președintele sindicatului Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret’, Marius Nistor,a declarat că profesorii resping oferta făcută miercuri seara de guvernanți. Profesorii nu acceptă ultima ofertă propusă de Guvern.

„Inacceptabil. Miile de colegi din toată țara spun un nu hotărât.Oamenii nu acceptă aceste vouchere, nu contribuie cu nimic la pensie. Oamenii au nevoie de salarii decente. Guvernanții nu au înțeles nimic. Oamenii demonstrează pentru că au fost jigniți, umiliți. E o acțiune de protest pentru demnitate. Vrem o țară în care nu acceptăm obediența și umilința. Ei trebuie să vină cu o ofertă către noi. Acțiunea de protest va continua’, a spus Marius Nistor.

Cadrele didactice cer indexare salariilor cu rata inflației

Sindicaliștii își doresc ca majorarea salariilor pentru profesori și personalul auxiliar să fie cu 60%, de la 2.700 de lei măcar la 4.000 de lei pentru un profesor începător. Iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână. Cadrele didactice cer indexarea salariilor cu rata inflației, acordarea salariului mediu brut pe economie pentru profesorii debutanti, decontarea navetei, plata orelor suplimentare, acordarea de sporturi pentru conditiile de muncă și investitii in infrastructura școlară.

În ultimii ani, aproape 25% dintre elevi nu au luat notă de trecere la limba română, iar la matematică, peste 40% au reușit să obțină nota cinci. Ultima grevă în învățământ a avut loc în anul 2005, a durat trei săptămâni, iar în această perioadă, profesorii nu au intrat la cursuri.

Parteneri

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img