Mesaj important pentru ucrainenii de pretutindeni. Zelenski a anunțat retragerea rușilor din Mrea Neagră

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj important pentru ucrainenii de pretutindeni. Victorie uriașă a armatei sale asupra forțelor ruse!

Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a preluat iniţiativa în Marea Neagră

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat, joi, că țara sa a luat inițiativa în Marea Neagră prin utilizarea dronelor maritime.

Prin această acțiune, Ucraina a reușit să determine retragerea flotei militare rusești din zonă.

Anunțul a fost făcut pe platforma Telegram de către președintele Ucrainei.

„Pentru prima dată în lume, în Marea Neagră a început să acţioneze o flotă de drone maritime – o flotă ucraineană. (…) Am reuşit să preluăm iniţiativa de la Rusia în Marea Neagră”, a transmis el.

Zelenski a subliniat faptul că Rusia a impus blocarea porturilor maritime ucrainene încă de la începutul invaziei în Ucraina, afectând infrastructura portuară și exportul de cereale, cu consecințe notabile asupra piețelor alimentare globale.

Cu toate acestea, a remarcat că, pe durata conflictului, Ucraina a reușit să modifice echilibrul de putere în favoarea sa.

Totodată, Volodimir Zelenski, a exprimat recunoștința sa către Turcia, Bulgaria, România și Republica Moldova pentru sprijinul acordat în contextul situației din Marea Neagră.

Ucraina a asigurat securitatea părţii de vest a Mării Negre

În cadrul unei întruniri a reprezentanţilor ţărilor din din regiunea Mării Negre, președintele Ucrainei a oferit informații suplimentare.

„Am reuşit să arătăm că cooperarea între ţările din regiunea Mării Negre, cu sprijinul partenerilor, poate readuce stabilitatea pe piaţa alimentară mondială. (…)

Am reuşit să asigurăm o astfel de protecţie părţii de vest a Mării Negre, care permite acum funcţionarea coridoarelor noastre maritime de export. Regiunea Dunării dobândeşte de asemenea o importanţă mai mare – este critică şi pentru securitatea globală”, preciza el, potrivit Agerpres.

Citeste si...  Cum atacă distrugătorul HMS Diamond, lung cât Arena Națională? Rachetele Aster lovesc la 120 km

După retragerea Rusiei din acordul mediat de ONU și Turcia, care garanta libera trecere a cerealelor ucrainene, în luna iulie, Ucraina, unul dintre cei mai importanți producători și exportatori de cereale din lume, a stabilit în august un coridor alternativ.

Prin această inițiativă, Ucraina a reușit să exporte aproximativ patru milioane de tone de mărfuri, potrivit informațiilor oferite de Zelenski.

Rusia a crescut frecvența atacurilor cu drone asupra porturilor maritime și a facilităților cerealiere din Ucraina. În replică, Ucraina a adoptat o poziție defensivă și a lansat atacuri cu drone împotriva navelor rusești.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img