Medicamentele s-au scumpit cu 20 de procente

Medicamentele devin di ce în ce mai scumpe, mai greu de procurat pentru bolnavii români. Costă mai mult cu 20%, potrivit datelor oficiale. Producătorii dau vină pe preţul de producție. Pentru medicamentele care se pot cumpără fără prescripție, prețul nu e reglementat. Chiar și în aceste condiții, tot sunt probleme cu aprovizionarea, iar bolnavii caută disperați prin mai multe farmacii.

Cu 20 de procente, atât de mult au crescut preţurile medicamentelor. Potrivit INS, este cea mai mare creștere din ultimii 12 ani.

Datele sunt confirmate de cei care au nevoie de medicamente. Orice drum la farmacie se încheie o plată mai mare față de decât acum câteva luni, pentru aceleași rețete.

S-au scumpit și cu 15% medicamente care au prețul reglementat de Ministerul Sănătății.

Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România: Că impact în buzunarul pacientului este unul foarte mic, pentru că sunt medicamentele care se dau pe reţete compensate. Vorbim de acele rețete compensate care nu sunt compensate 100 %. Acele produse – există o contribuţie mai mare a pacientului. Ceea ce se încearcă să se facă acum , mai ales pt pacienții cronici să se găsească soluții că medicamentele necesare să fie compensate 100%, pentru ca pacientul să își poată permită să şi le ia.

Producătorii din Industria de Medicamente din România susţin că nu ştiu cum au făcut calculele cei de la INS şi ce fel de produse au analizat.

Citeste si...  Gabriel Oprea achitat pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img