Mai puțin Facebook, mai mult video și inteligență artificială. Cum se schimbă jurnalismul în 2024

Cum se schimbă jurnalismul în 2024: inteligența artificială ar putea să creeze mai multe probleme pentru jurnaliști în acest an în care urmează alegeri critice în peste 40 de democrații. Într-un context marcat și de două războaie, unul chiar la granița României și altul în Orientul Mijlociu, previziunile sugerează că marea majoritate a conținutului de pe internet va fi produs sintetic până în 2026.

Astfel, jurnaliștii și organizațiile media vor trebui să își regândească rolul și scopul destul de rapid, potrivit unui studiu numit „Jurnalism, mass-media și Tendințe în tehnologie și Predicții pentru 2024”, realizat de Institutul Reuters.

Anul 2024 ar putea duce și la scăderea traficului de trimitere de la Facebook, în timp ce Search Generative Experiences (SGE) va începe să se răspândească pe internet, împreună cu o serie de chatbots cu inteligență artificială, care vor oferi o modalitate mai rapidă și mai intuitivă de a accesa informației.

Cum se schimbă jurnalismul în 2024

Iată cum privesc 300 de lideri din media din peste 50 de țări anul 2024.

Aproape jumătate (47%) din eșantionul de editori, directori executivi și directori din domeniul digital se declară „încrezători” în ceea ce privește perspectivele jurnalismului, iar aproximativ o zecime (12%) spun că sunt „puțin încrezători”.

Îngrijorările se referă la creșterea costurilor pentru site, la scăderea veniturilor din publicitate și la încetinirea creșterii numărul abonamentelor – precum și la creșterea hărțuirii juridice și fizice.

Printre motivele de optimism se numără speranța că alegerile foarte disputate din SUA și din alte părți ar putea stimula consumul de știri, deși există riscul de a afecta și mai mult încrederea publicului.

Citeste si...  Averea impresionantă a Laurei Giura (PNL), noul primar interimar al Slatinei: Terenuri, case, apartament în Spania și conturi substanțiale

Aproape două treimi (63%) dintre respondenții la sondaj spun că sunt îngrijorați de o scădere bruscă a traficului de pe site-urile de socializare.

Datele obținute pentru acest raport de la furnizorul de analiză Chartbeat arată că traficul către site-urile de știri de pe Facebook a scăzut cu 48% în 2023, iar traficul de pe X/Twitter a scăzut cu 27%.

Ca răspuns la aceste scăderi, aproximativ trei sferturi (77%) spun că se vor concentra mai mult pe canalele directe în următorul an, o cincime (22%) recurgând la reducerea costurilor și o proporție similară (20%) experimentând cu platforme alternative, potrivit studiului „Jurnalism, mass-media și Tendințe în tehnologie și Predicții pentru 2024”.

Scade încrederea în rețele de socializare clasice.

continuarea, în PRESShub

 

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată