Lukașenko a pus ochii pe un teritoriu NATO și se pregătește să îl atace: „Ei trăncănesc mereu”

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko a discutat cu armata țării sale desăre un posibil atac asupra unui mic teritoriu al Alianței Nord-Atlantice.

Aleksandr Lukașenko a discutat despre un posibil atac asupra Coridorului Suwalki, teritoriu al Lituaniei și Poloniei situat între Belarus și regiunea Kaliningrad din Rusia.

Presa din Ucraina a reușit să intre în posesia unui dialog purtat de Lukașenko și Alexander Naumenko, comandantul Comandamentului Operațional de Nord-Vest, postat de canalul pro-guvernamental belarus Telegram Pul Pervogo și preluat de Ukrainska Pravda.

În timpul conversației celor doi, Lukașenko îl întreabă pe Naumenko despre lățimea coridorului Suwalki, despre care „ei [probabil referindu-se la Lituania – n.r.] trăncănesc mereu”.

Lukașenko: „Veți lua o parte din Polonia”

„Ei nu ar trebui să se comporte așa. Dar acum va trebui să se confrunte cu republicile baltice… Și veți lua o parte din Polonia”, spune Lukașenko la aflarea lățimii coridorului (42 km în linie dreaptă).

Apoi, liderul de la Minsk îl întreabă pe comandantul armatei belaruse dacă poate ține teritoriul cu „trupele sale”. Naumenko îl asigură că „toate acțiunile au fost planificate, se lucrează la problemele legate de pregătirea de luptă, iar personalul este în curs de pregătire”.

Breșa Suwalki, un coridor terestru între Belarus și exclava rusă Kaliningrad, este considerat un loc foarte probabil de atac în cazul unui eventual război rusesc împotriva membrilor estici ai NATO.

Mai mult, în octombrie 2023, Pavel Muraveiko, prim-vice-secretar al Consiliului de Securitate din Belarus, a propus „străpungerea breșei” spre regiunea rusă Kaliningrad, provocând indignare în Lituania.

Citeste si...  Statele membre nu mai pot controla birocrația UE, acuză Ungaria

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img