Lipsa ouălor de pe piaţă îi determină pe neozeelandezi să-şi cumpere propriile găini – CNN

În Statele Unite, preţurile ouălor au depăşit cu mult creşterea altor produse alimentare, crescând cu aproape 60% în decurs de un an. În Japonia, preţurile cu ridicata au atins un nivel record.

În Noua Zeelandă, unde consumul de ouă pe persoană este mai mare decât în majoritatea ţărilor, situaţia a fost complicată de o schimbare a reglementărilor agricole. Şi creşterea costurilor a stârnit o frenezie, oamenii căutând să cumpere online găini, astfel încât să îşi poată asigura necesatul de ouă.

Marţi, popularul site local de licitaţii Trade Me a transmis pentru CNN că căutările de găini şi echipamentele legate de îngrijirea lor au crescut cu 190% până acum în această lună, comparativ cu aceeaşi perioadă cu o lună în urmă.

„De la începutul lunii ianuarie, am văzut peste 65.000 de căutări de găini şi alte articole legate de pui, cum ar fi hrănitori, coteţe şi alimente”, a declarat Millie Silvester, purtător de cuvânt al companiei.

De asemenea, criza ouălor le dă bătăi de cap şi brutarilor.

„Toară lumea încearcă acum să cumpere găini pentru casă, deoarece nu pot avea ouă”, a declarat Ron van Til, un proprietar de brutărie în apropiere de oraşul Christchurch, care a trebuit să-şi adapteze modul în care îşi face prăjiturile şi brioşele.

Tendinţa i-a determinat pe susţinătorii drepturilor animalelor să avertizeze asupra cumpărărilor impulsive.

„Puii trăiesc mult timp”, a spus Gabby Clezy, CEO al Societăţii pentru Prevenirea Cruzimii faţă de Animale (SPCA) din Noua Zeelandă. „Trăiesc de la opt până la 10 ani, uneori chiar mai mult, în funcţie de rasă”, a adăugat Clezy.

Clezy a mai remarcat că găinile nu produc ouă toată viaţa, iar obiceiurile lor de ouat depind de factori precum vârsta şi clima locală.

Citeste si...  Nouă regulă pentru cei care vor să își vândă mașina. Documentul de care vor avea nevoie

„Deci, dacă oamenii iau găini doar pentru că [cred] că vor avea o aprovizionare permanentă cu ouă, pur şi simplu nu este cazul”, a spus ea. „Le cerem oamenilor să le considere animale de companie, ceea ce şi sunt”, a argumentat ea.

Trade Me a îndemnat, de asemenea, clienţii de pe piaţa sa să se gândească la orice achiziţie.

„Este important ca membrii noştri să fie conştienţi de responsabilităţile care vin cu deţinerea de pui şi să fie bine pregătiţi să aibă grijă de ei”, a spus Silvester într-un comunicat.

Experţii în sănătate intervin şi ei. Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, oricine vrea să aibă un coteţ de păsări în curte ar trebui să aibă grijă deosebită atunci când manipulează animalele şi ouăle acestora, în special din cauza riscului infectării cu salmonella.

Lipsa de ouă din Noua Zeelandă a fost legată de o schimbare anticipată de mult în Legea agriculturii, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie a acestui an.

Legea interzice producerea de ouă de la găini ţinute în „cuşti convenţionale” sau „cuşti cu baterii” – de obicei spaţii metalice înghesuite care nu asigură o bunăstare adecvată găinilor, potrivit SPCA.

Cautimasina.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole

spot_img