Lăcomia supremă: judecători care se luptă în instanțe pentru diurnă în calculul pensiei

Mai mulți foști judecători ieșiți la pensie recent, ultimul loc de muncă din sistemul de justiție fiind Inspecția Judiciară, au demarat, în ultima perioadă, acțiuni în instanțe pentru a-și mări pensiile speciale și pentru a încasa o primă de șapte salarii.

O parte din acești foști judecători au activat anterior la instanțe din Iași – Mihaela Hitruc, Carmina Nela Pascal, Lorena Tarlion, Adriana Elena Andronic. Spre deosebire de restul cetățenilor, magistrații beneficiază de condiții excepționale la momentul calculării pensiilor – se iau în considerare doar veniturile din ultima lună de activitate – 80% din indemnizația de încadrare brută lunară plus sporurile din ultima lună de activitate de dinaintea pensionării. Foștii angajați se luptă acum în instanțe să modifice în sus atât indemnizația, cât și sporurile. Dacă vor câștiga, acest lucru va duce la recalcularea pensiilor, care ar crește.

Citește și Nadia Racz, șefa de la ITM Bihor, plasată sub control judiciar pentru luare de mită

Inspecția Judiciară este partea sistemului judicar care analizează presupusele abateri disciplinare comise de magistrați în exercitarea atribuțiilor – întârzierea redactării sentințelor, comportament deplasat față de colegi sau în spațiul public etc.

Au deja sporuri de 30%. Mai vor 15%

Într-un prim proces, deschis la Ploiești, reclamanții – o parte încă activi în sistem – au solicitat ca în indemnizația brută să fie inclus un spor pentru condiţii grele, vătămătoare sau periculoase în cuantum de 15%, precum și precum şi plata retroactivă a acestui spor începând cu data de 1 ianuarie 2018/data numirii în funcţia de inspector judiciar.

Motivul invocat de reclamanți a fost acela că procurorii, inspectorii, judecătorii/procurorii detaşaţi, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor din Ministerul Justiției primesc acest spor și că, astfel, există o discriminare în sistem. Dosarul a fost declinat la Curtea de Apel București care, pe 27 septembrie 2023, a respins acțiunea, în parte ca fiind prescrisă. Cel mai probabil, reclamanții vor ataca decizia cu apel. Mai multe, în Reporter de Iași.

Citeste si...  Serviciul militar ar putea deveni obligatoriu. România trebuie să-și refacă armata

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Parteneri

Cautimasina.ro

PressHub
PressHubhttps://presshub.ro
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

Cele mai citite articole

spot_img