La Granada, Iohannis spune că ne preocupă Ucraina – Video

Tema Summitului Comunităţii Politice Europene din Granada a fost Ucraina. Temele de securitate ”ne preocupă pe toţi” a declarat preşedintele Klaus Iohannis, aflat la reuniunea de nivel înalt.

„Astăzi, întâlnirea de aici, din Spania, de la Granada, a debutat cu o întâlnire în plen, o întâlnire în care, sigur, tema centrală a fost Ucraina, nu numai prin faptul că preşedintele Zelenski a participat şi ni s-a adresat, ci şi prin faptul că aceste chestiuni legate de securitate ne preocupă pe toţi”, a punctat şeful statului.

 

 

Iohannis a amintit că a condus grupul de lucru care a discutat despre energie, mediu şi prevenirea schimbărilor climatice, alături de premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store.

„În prezentarea mea le-am explicat colegelor şi colegilor cum abordăm noi chestiunea energiei, prin diversificare, prin folosirea gazului şi a energiei nucleare ca şi energii de tranzit până când vom avea suficiente regenerabile ca să acoperim o mare parte din consumul naţional, dar am expus şi importanţa educaţiei pentru a preveni schimbările climatice, le-am spus cum am introdus săptămâna verde în şcoli, pentru a conştientiza deja tânăra generaţie cu aceste chestiuni, am abordat şi chestiunea prevenţiei şi a managementului dezastrelor în intervenţii extrem de importante, unde specialiştii noştri sunt foarte apreciaţi”, a detaliat şeful statului.

Iohannis a amintit că pompierii români au intervenit în repetate rânduri, cel mai recent în Grecia, când au fost probleme majore.

„Grecia a fost lovită de patru dezastre în această vară şi noi am intervenit de fiecare dată şi i-am ajutat. Din păcate, dezastre au fost şi în altă parte, inundaţii au fost în foarte multe locuri din Europa, focuri de pădure au fost foarte multe şi acestea, evident, vin în urma schimbărilor climatice, dar care sunt deja uşor de observat. Deci cu atât mai mult este vital să prevenim schimbări climatice catastrofale”, a completat Iohannis.

Citeste si...  Beny Steinmetz a ieșit din arest în Cipru

Comunitatea Politică Europeană este un format de tip interguvernamental de dialog politic între statele europene cu scopul cooperării pe teme de interes comun, în vederea consolidării securităţii şi stabilităţii pe continentul european.

La summitul de joi sunt prezenţi 44 de şefi de stat sau guvern, inclusiv preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, alături de liderii UE: preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola şi Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell. De la reuniunea la nivel înalt lipsesc preşedinţii Turciei şi Azerbaidjanului.

Reuniunea viitoare a Comunităţii Politice Europene va avea loc în Marea Britanie.

Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, este invitată la dineul organizat joi pentru liderii care s-au reunit la Granada.

Summitul Comunităţii Politice Europene are loc cu o zi înainte de Reuniunea informală a Consiliului European.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img