La 33 de ani de la Revoluție, un magistrat a decis că procesul lui Ion Iliescu poate să înceapă. Decizia nu e definitivă

Curtea de Apel București a decis începerea procesului în care este judecat Ion Iliescu și alți doi complici în dosarul Revoluției. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată de Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și de Iosif Rus la instanța supremă.

Decizia Curții de Apel a fost luată în procedura de Cameră preliminară. Dosarul a ajuns la CAB deoarece instanța supremă a decis, în urmă cu 8 luni, că nu este competentă să judece cazul deoarece în perioada respectivă Ion Iliescu nu era președinte al României.

Dosarul a fost retrimis în judecată în august anul trecut, la 33 de ani de la Revoluție, fiind acuzați de infracțiuni contra umanității fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și generalul Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare.

Dosar returnat de ÎCCJ

În 2021, dosarul 2021, dosarul a fost întors la Parchetul Militar de către instanța supremă, pentru mai multe probleme din rechizitoriu. Printre ele nu era și acest al doilea motiv, respectiv faptul că Iliescu nu era investit președinte la nivelul momentului decembrie 1989.

Potrivit legii, procedura de Cameră preliminară nu poate să depășească 60 de zile.

Parchetul General spune în rechizitoriu că începând cu după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989 pe întreg teritoriul României a fost declanşată, cu intenție, o amplă, sistematică şi deosebit de complexă acţiune militară de inducere în eroare, unică în istoria naţională, care a dus la un număr foarte mare de decese, dar și la rănirea unor persoane, la suferinţe psihice și lipsiri grave de libertate.

Citeste si...  Un fost președinte al CSM iese la pensie la 52 de ani

Parteneri

Cautimasina.ro

PressHub
PressHubhttps://presshub.ro
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

Cele mai citite articole

spot_img