Klaus Iohannis despre conflictul dintre Hamas și Israel: „Acest atac terorist este evident în sprijinul Rusiei”

Președintele Klaus Iohannis a fost prezent la Palatul Sandor din Budapesta, unde s-a întâlnit cu omologul său maghiar, Katalin Novák, care în mai 2023 a postat pe pagina sa de Facebook, Imnul Ţinutului Secuiesc. Aici șeful statului a vorbit despre atacul teroriștilor Hamas, descris de Iohannis ca fiind „în favoarea Rusiei”.

Întrebat despre recentele desfășurări de forțe dintre Israel și militanții anti-sioniști din Fâșia Gaza, Klaus Iohannis a precizat că țara noastră a condamnat din prima clipă acest atac terorist, și și-a exprimat solidaritatea față de Guvernul de la Tel Aviv, pentru clipele de teroare prin care cetățenii israelieni trec.

”În ce privește situația din Israel, am condamnat din prima clipă atacul terorist de mare amploare asupra Israelului și am spus imediat că Israelul are tot dreptul să se apere. Imaginile pe care le vedem sunt imagini de groază, sute și sute de civili măcelăriți de acest atac terorist de amploare. (…)Noi suntem solidari cu Israel și România, evident, este pregătită să intervină cu ajutoare atunci când acestea vor fi solicitate”, a declarat la Budapesta, șeful statului.

Președintele României a vorbit de la pupitrul Palatului Sandor și despre impactul războiului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas. Iohannis a precizat că această nouă realitate geopolitică va schimba dinamica relațiilor din Orientul Mijlociu, dar și situația războiului din Ucraina.

„În ce privește impactul acestui război, el va exista. Deci, acest atac terorist de amploare asupra Israelului va schimba multe relații și nu numai în Orientul Mijlociu și în plan global. Vor exista anumite schimbări de abordări și în ce privește războiul cu Rusiei împotriva Ucrainei”, a punctat Klaus Iohannis.

Citeste si...  Vaccinare împotriva HPV şi pentru băieţi. Măsura ar putea fi aplicată şi pentru femei cu vârsta de la 18 la 45 de ani

Iohannis a arătat cu degetul spre Rusia, ca principal beneficiar al conflictului dintre Israel și Hamas, deoarece atenția publică se va distribui între cele două războaie, respectiv cel din Europa de est și cel din Orientul Mijlociu.

„Din păcate, putem să constatăm că acest atac terorist asupra Israelului este evident în sprijinul Rusiei, fiindcă atenția mondială acuma trebuie să se îndrepte spre două focare. Vom afla cine a stat în spatele acestui atac și care a fost strategia politică, dar urmări cert vor fi peste tot”, a conchis șeful statului.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img