Judecătorul care la arestat pe Buzatu a spus adevărul

Judecătorul care a decis arestarea preventivă a social-democratului Dumitru Buzatu a oferit mai multe explicații despre motivarea sa. Potrivit acestuia, lăsarea în libertate a inculpatului „ar afecta grav încrederea opiniei publice în capacitatea organelor judiciare”.

Așadar, judecătorul a oferit mai multe explicații despre arestarea preventivă a social-democratului Dumitru Buzatu. Acesta a susținut, în motivare, că lăsarea în libertate a inculpatului ar „afecta grav încrederea opiniei publice în capacitatea organelor judiciare de a reacționa eficient împotriva infracțiunii care face obiectul prezentului dosar”.

Totodată, judecătorul susține că lăsarea în liberate ar putea afecta buna desfășurare a urmăririi penale. Declarația a apărut în contextul în care urmează să fie audiați martori asupra cărora „inculpatul are un ascendent, fiind subordonați acestuia pe linie profesională”. Astfel, susține judecătorul, inculpatul „poate influența mărturiile din dosar.

Judecătorul spune că există probe clare care îl vizează pe Dumitru Buzatu

Judecătorul precizează că există probe temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit infracțiunile pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale. Judecătorul spune că infracțiunea este dovedită de mijloacele de probă administrate în cauză.

„Astfel, se constată faptul ca lăsarea în libertate a inculpatului, pe de o parte, ar afecta grav încrederea opiniei publice în capacitatea organelor judiciare de a reacționa eficient împotriva infracțiunii care face obiectul prezentului dosar, iar, pe de altă parte, ar putea impieta asupra bunei desfășurări a urmăririi penale având în vedere că în cauză urmează a fi audiați martori asupra cărora inculpatul are un ascendent fiind subordonați acestuia pe linie profesională.

Sub acest aspect, lăsarea în libertate a inculpatului ar putea impieta asupra cercetărilor efectuate dată fiind influența și autoritatea de care inculpatul BUZATU Dumitru se bucură în rândul persoanelor implicate în procedura de atribuire și efectuare a plăților în contracte precum și de faptul că acesta este o persoană care prin funcțiile care le ocupă se bucură de o notorietate locală și națională. Inculpatul BUZATU Dumitru ocupă de peste 10 ani funcția de președinte al consiliului Județean Vaslui și conduce Organizația Județeană Vaslui a Partidului Social Democrat fiind o influentă figură politică atât la nivel Județean cât și la nivel Național, creându-și în acest fel un sistem puternic de relații interpersonale cât și de subordonare cu funcționari din cadrul consiliului județean Vaslui și nu numai”, arată motivarea deciziei de arestare preventivă.

Citeste si...  600 de studenți vor să se întâlnească cu Kovesi, de Ziua Europei

Documentul susține că lăsarea în libertatea ar putea avea consecințe grave

Potrivit documentului, lăsarea în libertatea ar putea avea consecințe grave. În primul rând, „luarea măsurii preventive cele mai severe” este „cerută în cauză şi de ascendentul pe care inculpatul îl are asupra persoanelor care vor vi audiate în cauză pentru lămurirea situației de fapt”.

Conform motivării, există posibilitatea influențării acestora. Totodată, asigurarea bunei desfășurări a procesului penal nu poate fi lăsată hazardului.

„Izolarea inculpatului de mediul în care şi-a desfășurat activitatea şi limitarea posibilităților acestuia de a lua legătura cu posibilii martori fiind esențială”, este notat în document.

Simultan, lăsarea lui în libertate ar putea să aibă consecințe grave. Este vorba despre încurajarea altor persoane „de a proceda în mod similar la nesocotire valorilor sociale”. Alte persoane ar putea fi motivate astfel, observând că „atitudinea organelor judiciare este una de toleranţă”.

Amintim că avocatul lui Dumitru Buzatu a explicat, în instanță, că liderul din PSD credea că în geanta cu cei 1,2 milioane de lei, despre care procurorii spun că erau mită, de fapt era un „împrumut” de la omul de afaceri Emil Savin. Este vorba despre o sumă de 125.000 de lei.

Parteneri

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img