Istoria locului: Vizita Reginei Maria la moșia Știrbei, azi Iancu Jianu, judeţul Olt (FOTO)

Într-o zi de iulie, anul 1922, Regina Maria ajunge la moșia boierilor Știrbei din Romanați, numită mai înainte vreme Cepturoaia, notează pe pagina sa de Facebook istoricul Aurelia Grosu.

Potrivit istoricului oltean, în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, Cepturoaia, moșia de cămin a Buzeștilor, intră în stăpânirea boierilor Știrbei prin căsătoria Despei Buzescu cu Șerban Știrbei, fiul lui Cernica Știrbei, ctitorul mănăstirii Cernica din București.

Multă vreme moșia fusese neglijată. Prințul Barbu Al Știrbey, diplomat, om politic de anvergură, dar și un abil om de afaceri, transformă moșia Știrbei într-o afacere rentabilă.

Regina Maria notează schimbările aduse de prințul Barbu Al. Știrbei pe vechea moșie a familiei, numită Știrbei în timpul domniei lui Barbu Știrbei (1849-1856): „Am plecat pe ploaie spre Știrbei, pe valea Oltului. Locul fusese total neglijat și acum îl transformase intr-o moșie prosperă și bine cultivată. Construiește pivnițe enorme, a construit grajduri și mai face și alte lucruri”.

„Ce alte lucruri mai făcuse sau urma să facă printul Barbu Al. Știrbei le aflăm dintr-un proces-verbal întocmit în  anul 1950: fabrică de făină, moară țărănească, fabrica de cărămidă,  țigle și teracotă, sere, stupină, cramă, orezărie și grădină de zarzavat în lunca Oltețului care aprovizionau Fabrica de conserve de la Buftea.

Pe moșie funcționau ateliere de „panioane” (împletituri din paie pentru „îmbrăcarea” sticlelor), gater,  ateliere de tâmplărie și mecanică.

Extinde via cu viță de vie nobilă, vinurile Știrbei devenind celebre tocmai pentru că se produceau din struguri altoiți și tămâioși.

Construiește un spital cu maternitate, se îngrijește de școală,  de muncitorii care lucrau pe moșie, de banca populară care ii purta numele”, notează istoricul Aurelia Grosu.

Astăzi localitatea se numește Iancu Jianu, neavând vreo legătură cu vestitul haiduc-boier.

Un bust al printului Barbu Știrbei,  realizat de artistul plastic George Ilina și amplasat în curtea liceului,  amintește de cel care a ridicat comuna Știrbei în rândul celor mai dezvoltate așezări din Oltenia.

Citeste si...  Ramona Chiriac va deschide lista la europarlamentare din partea alianţei PSD-PNL

Cautimasina.ro

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată

Cele mai citite articole

spot_img