Israelul anunță că preconizează să-și trimită Iron Dome-ul în Ucraina. Netanyahu confirmă că ajută Ucraina și prin lovirea în Iran a locurilor unde se fabrică drone

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat miercuri ca ia in considerare acordarea de ajutor militar Ucrainei si ca este dispus sa serveasca drept mediator, in urma apelurilor SUA pentru o implicare mai activa.

Netanyahu nu si-a asumat niciun angajament ferm fata de Ucraina, iar Israelul a pastrat legaturile cu Rusia, care controleaza cerul in Siria vecina si care a inchis ochii la loviturile israeliene asupra tintelor Iranului, marea inamica.

Netanyahu a fost intrebat intr-un interviu acordat CNN daca Israelul ar putea oferi asistenta Ucrainei, cum ar fi Iron Dome, tehnologia sustinuta de SUA care apara Israelul de atacuri aeriene.

„Ei bine, cu siguranta analizez acest lucru”, a spus Netanyahu, citat de AFP.

El a confirmat ca Statele Unite au transferat in Ucraina artilerie pe care o aveau stationata in Israel si a prezentat propriile operatiuni ale statului evreu impotriva Iranului ca facand parte dintr-un efort similar.

„Statele Unite tocmai au luat o mare parte din munitia aflata in Israel si au trecut-o in Ucraina. De asemenea, sincer, Israelul actioneaza in moduri pe care nu le voi detalia aici impotriva productiilor de arme ale Iranului, care sunt folosite impotriva Ucrainei”, a spus el.

Oficiali ucraineni si occidentali sustin ca Iranul a vandut drone low-cost Rusiei pentru invazia sa in Ucraina, desi Teheranul neaga acest lucru.

Netanyahu a declarat ca i s-a cerut sa medieze intr-un rol neoficial dupa ce Rusia a invadat Ucraina in februarie, dar ca nu a dat curs solicitarii, deoarece se afla atunci in opozitie.

El a spus ca este dispus sa medieze daca partile si Statele Unite ii cer acest lucru.

„Sunt de suficient de mult timp prin preajma pentru a sti ca trebuie sa existe un moment potrivit si circumstantele potrivite. Daca acestea apar, cu siguranta voi lua in considerare acest lucru”, a spus el.

Citeste si...  În Crimeea se fac pregătiri pentru o contraofensivă ucraineană. „Nu putem subestima inamicul”

Comentariile au fost facute dupa o vizita a secretarului de stat american Antony Blinken, care a facut apel la calm in urma unei explozii de violenta intre Israel si palestinieni si, de asemenea, a indemnat Israelul sa sporeasca sprijinul acordat Ucrainei.

Folosind un limbaj familiar israelienilor, Blinken a declarat ca Ucraina are nevoie de asistenta „in timp ce isi apara cu curaj poporul si insusi dreptul sau la existenta”.

Ministrul israelian de externe Eli Cohen i-a spus lui Blinken ca va calatori in Ucraina pentru a redeschide ambasada tarii sale, prima calatorie de acest fel de la razboi incoace.

Predecesorul lui Netanyahu, Naftali Bennett, a facut o vizita surpriza la Moscova in martie pentru a media cu Putin.

Bennett a transmis mesajele lui Putin presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, dar nu a reusit sa organizeze negocieri directe.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img