Ion Cristoiu: Toată această reașezare a lumii nu se va putea face decât printr-un război / Cineva, dar nu o super-putere, va folosi arme nucleare tactice

Trăim vremuri de reașezare a lumii, care nu se vor termina decât printr-un război, afirmă jurnalistul Ion Cristoiu într-un interviu.

În opinia experimentatului ziarist, cineva va folosi și arme nucleare- tactice, dar nu va fi o super putere.

„Pentru că am ajuns într-o fază – cum a fost înainte de primul război mondial și cel mai mare, când parcă s-au adunat toate, când fiecare voia câte un loc la masa puterii, iar acele probleme nu se putea rezolva decât printr-un război. La fel ca și acum, când trăim o perioadă de reașezare a lumii. Până la războiul rece am avut o lume multipolară.

Bipolaritatea a început în 1956 când ultimele două mari puteri coloniale, Franța și Anglia au intervenit în Războiul din Suez. Și, atunci au venit alte două mari puteri, Uniunea Sovietică și SUA și le-au oprit pe primele două. Drumul spre bipolaritate presupunea o bătălie și într-o parte și în alta, în interiorul fiecărei tabere, pentru putere. Până la urmă s-au impus URSS și SUA. A venit sfârșitul războiului rece și a rămas o singură putere, caz unic în istorie –America. Dar, încetul cu încetul a crescut nevoia de împărțire a lumii și ne îndreptăm iar spre o bipolaritate și cred că va fi vorba de China și Statele Unite. Dar, în interiorul fiecărei tabere sunt puteri care vor și ele ceva, Rusia, Turcia, India etc. Toată această reașezare a lumii nu se va putea face decât printr-un război, nu ai cum altfel. S-a întâlnit Biden cu Xi Jinping! Ei, și! Adevăratele rezolvări au fost după război. Imaginați-vă că se întâlneau Hitler, Churchill și Roosevelt… Trebuie să pierzi sau să câștigi pe câmpul de luptă. După ce ai pierdut sau ai câștigat poți să discuți. Până atunci…

Citeste si...  Macron crește miza și spune că războiul din Ucraina „este existenţial pentru Europa noastră şi pentru Franţa”. Dacă Rusia va câştiga acest război, credibilitatea Europei va fi redusă la zero

Din nenorocire, războiul din Ucraina a arătat că teama de un război nuclear duce la întoarcerea la cel clasic, cel din tranșee. Cred cineva va rupe această convenție tacită, dar nu o super putere. Poate să fie Israelul, poate să fie Pakistanul, nu știu. Ca și la pandemie, va veni cineva și va folosi tactice, și omenirea va spune- uite că am supraviețuit chiar dacă este război nuclear. Teama de război nuclear vine din faptul că noi n-am trăit un război nuclear”, a spus Cristoiu.

Jurnalistul a remarcat că toate statele lumii se înarmează și nimeni nu mai demonstrează pentru pace.

„Cred că sunt printre puțini care remarcă o chestiune stranie. Nu numai că toate statele se înarmează, dar nu mai luptă nimeni pentru pace. Lupta pentru pace nu era o luptă de stânga și nici comunistă, unde sunt toate demonstrațiile cu tineri care se legau cu lanțuri împotriva bombelor și războiului. Ceva s-a întâmplat cu omenirea, cred că din cauza pandemiei. Ea a impus asemenea aberații încât oameni nu se mai miră și nu se mai întreabă de nimic. Un exemplu, vorbea cu cineva din America și îl întrebam ce mai scrie presa americană despre ce se întâmplă în Gaza. Păi nu mai scrie nimic. Li se pare normal să moară copiii…o normalitate!!! Războaiele devin firești, devine firească și invadarea Ucrainei și invadarea Gazei.

Nimeni nu se mai neliniștește că se iau bani de la educație, sănătate, lucrări publice și se investesc în apărare și nimeni nu se întreabă următoarea chestiune. Cu armele acestea se va face la un moment dat ceva. Cred că una din cauze este faptul că generațiile tinere nu știu ce este acela război. Pe de o parte nu au imaginației, chiar că n-au, pe de alta parte, ele cred că războiul este ăla de pe Netflix, oprești dai înainte, dai înapoi. E o paralizie în fața înarmării, ați mai văzut dumneavoastră o mișcare pentru pace?”, s-a întrebat Ion Cristoiu.

Citeste si...  Premierul Morawiecki susține că 100 de luptători Wagner se apropie de granița cu Polonia