Iohannis și Zelenski, declarații comune la Cotroceni. Volodimir Zelenski: ”Trebuie să facem totul posibil ca Rusia să nu poată transforma zona Dunării sau a Mării Negre într-o zonă moartă”

Președintele României, Klaus Iohannis și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au oferit declarații de presă, marți. Zelenski a fost primit la Cotroceni, de către Klaus Iohannis.

„Mă bucur să îl primesc pe Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Această vizită transmite un mesaj puternic. Ne dorim o relație bilaterală bazată pe încredere și în beneficul cetățenilor noștri. Am decis astăzi să avem un parteneriat strategic. Am semnat azi o declarație comună care evocă cadrul principial de cooperare. În prezent ne concentrăm să ajutăm Ucraina să câștige războiul. L-am asigurat pe președintele Zelenski de sprijinul nostru atât timp cât va fi nevoie, până la eliberarea întregului teritoriu și mai departe în procesul de refacere și reconstrucție al țării. România și poporul român au fost alături de Ucraina. Repet susținerea Ucrainei reprezintă un plan strategic al României. Am reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Ucraina și Moldova până la finalului anului 2023. Voi pleda personal pentru această decizie la Consiliul European din decembrie”, a spus Klaus Iohannis.

Declarații Volodimir Zelenski:

„Sunt foarte bucuros să vizitez Bucureștiul. Vă mulțumesc personal, domnule președinte, mulțumesc pentru susținerea acordată Ucrainei în această perioadă dificilă. România ne-a acordat sprijin și militar și umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea voastră.

Am discutat despre securitatea în regiunea Mării Negre. Am vorbit despre deschiderea unor noi puncte de trecere. Am discutat și despre minoritățile naționale.

Am discutat despre solicitările noastre militare.

Trebuie să facem totul posibil ca Rusia să nu poată transforma zona Dunării sau a Mării Negre într-o zonă moartă.

Dronele rusești sunt un pericol nu doar pentru statul nostru, sunt un pericol pentru toți. România este o țară garant de asigurare a securității alimentare a lumii întregi.

Citeste si...  Locuitorii unui bloc din Sectorul 2 al Capitalei nu pot dormi din cauza vecinilor care se ceartă constant

Ca și România, Ucraina a condamnat cu fermitate actele de terorism împotriva Israelului.

Nu trebuie să dăm posbilitatea Rusiei ca să terorizeze lumea dezvoltată.

Sunt convins că vom susține cu România aceeași poziție”, a spus Volodimir Zelenski.

Cautimasina.ro

Cele mai citite articole

spot_img