Interviu cu medicul pediatru Adrian Mitrache: Despre răceli, imunitate, alergii şi antibiotice

Medicul pediatru Adrian Mitrache a vorbit, într-un interviu acordat Reporter 24, despre reîntoarcerea în localitatea natală, subliniind că nu a fost plecat mult timp, ci doar și-a schimbat statutul profesional. Oamenii sunt mulțumiți de prezența unui pediatru în comună, iar el se bucură de reîntâlnirile cu ei.

Dr. Adrian Mitrache s-a specializat  în Capitală şi la Craiova şi, de ceva vreme,  este prezent atât în cabinetul de pediatrie situat vizavi de Spitalul Județean Slatina, cât şi în comuna Brebeni, de luni până vineri.

Interviul pe larg, în cele ce urmează:

Cum este să revii în localitatea în care ai copilărit? 

Este frumos, dar nu este chiar o revenire… Asta ar presupune să fi fost plecat timp îndelungat și nu a fost cazul, doar am schimbat haina în care vin îmbrăcat.

Care este feedback-ul din partea oamenilor? Te recunosc? 

Feedback-ul îl percep eu ca fiind pozitiv, în primul rând pentru că există pediatru în comună, oricine ar fi el. Nu știu cât de mult se bucură oamenii de faptul că acela sunt eu… Rămâne de văzut, dar eu mă bucur de reîntâlnirile cu ei, mai puțin de faptul că acestea se petrec în cabinetul medical.

Ce ne poți spune despre medicul Adrian Mitrache? Unde ai făcut pregătirea în București, spre exemplu? 

O mare parte din rezidențiat l-am făcut în București, în Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, în Compartimentul de imunologie și alergologie pediatrică și în Compartimentul primiri urgențe, iar în Craiova, în Secție de pediatrie generală, cu accent pe patologie respiratorie (astm bronșic).

Citeste si...  Caz ŞOCANT în Craiova. Doi tineri au fost înjunghiaţi în Grădina Botanică

Vorbește-ne despre urgențele pediatrice. Care sunt alternativele la UPU? 

Despre urgențele pediatrice avem foarte mult de discutat din punct de vedere medical și nu avem timp, dar, punctual, alternativă la Unitatea de Primiri Urgenţă – UPU nu există, atunci când chiar avem de-a face cu o urgență. Problema constă în faptul că, din lipsa accesului la serviciile medicale pediatrice în ambulatoriu în mediul rural și din cauza comunicării deficitare dintre medicul pediatru și părinți, aceștia sunt forțați să se prezinte în UPU pentru probleme care nu țin de UPU, fapt ce duce la aglomerare, timpi de așteptare foarte mari și multe nemulțumiri… de ambele părți… medici și părinți.

Avem nevoie de cabinete medicale de pediatrie, în contract cu CAS, în special în mediul rural, iar unul dintre cele mai mari impedimente, cred eu, este frica medicilor de a fi etichetați ca „doctori de dispensar”.

Există o practică, în România, privind administrarea excesivă de antibiotice la copii? 

DA, din păcate există și nu doar de antibiotice, ci și de probiotice, medicație antitusivă, mucolitică și faimoasele suplimente „pentru imunitate”. România este campioană la consum de antibiotice în rândul copiilor (și al adulților, dar asta nu este problema mea).

Oricine are o cunoștință a unei cunoștințe care poate ajuta cu cumpărarea de antibiotic fără rețetă.

Trebuie să înțelegem și să acceptăm ce înseamnă normalul și să avem așteptări cât se poate de raționale. Antibioticele sunt medicamente extrem de importante, care au salvat nenumărate vieți, dar administrarea acestora atunci când nu este cazul vine cu consecințe grave pe care le vom suporta atât noi, cât și copiii și nepoții noștri.

Citeste si...  Ionuţ Ivan, vicepreşedinte CJ Olt: Ceea ce se întâmplă în Slatina mi se pare cea mai mare plăcăleală administrativă de când sunt eu în politică

Vorbiţi-ne despre obsesia părinților vizavi de presupuse probleme de imunitate. 

Nu-mi permit eu să cataloghez fenomenul drept obsesie, dar, într-adevăr, există o frică exagerată a părinților vizavi de o presupusă problemă de imunitate a copilului. Virozele repetate – răceli – ale unui copil în colectivitate, în număr de 10-12 pe an, nu înseamnă o problemă de imunitate și nu necesită suplimente farmaceutice sau medicamente pentru „stimularea imunității”. Adevăratele deficite imune au cu totul și cu totul alte simptome, de obicei de la o vârstă foarte mică, iar copiii cu asemenea boli nu pot trăi fără tratament de specialitate.

Ce ne puteţi spune despre alergiile la copii? 

Am văzut mulți copii cu diverse alergii „tratați” cu diverse stimulente ale sistemului imun. Alergiile sunt, într-adevăr, consecințe ale unor dereglări ale sistemului imun, dar în celălalt sens; un copil alergic are o imunitate „prea crescută”, sub nicio formă scăzută, iar printre cele mai mari greșeli pe care le putem face este să-i administrăm aceste stimulente.

Aș vrea să mai menționez faptul că incidența  – cazurile noi – alergiilor alimentare în rândul copiilor este într-o continuă creștere. Să fie oare și o consecință a ciclului antibiotic-probiotic-antibiotic-probiotic şi aşa mai departe… ?

De ce răcesc copiii, mai des după pandemie? 

La întrebarea asta au mai răspuns în spațiul public medici cu părul mult mai alb decât al meu și explicația este foarte simplă. Cât timp am stat izolați, fără școală, grădiniță, deci fără contact cu virusurile din mediul înconjurător, ne-am pierdut din anticorpii pe care-i aveam – imunitatea specifică este ca un mușchi, pe care, dacă nu îl antrenăm, el se atrofiază. Când am ieșit din izolare, fără anticorpi, am început să ne infectăm cu toate virusurile, care, „profitând” de transmiterea crescută, au dobândit mutații vaste care să le permită transmiterea și mai ușor. O vom mai ține așa o perioadă.

Citeste si...  Valea Oltului se redeschide cu două zile mai devreme (VIDEO)

Unde poate fi găsit dr. Adrian Mitrache:

La cabinetul medical din Slatina, str. Crisan, Nr. 2B, Slatina, Olt (vizavi de Spitalul Judeţean)

Tel.: 0728 000 112

Whatsapp: 0728 000 112

sau

La cabinetul medical din comuna Brebeni

Tel: 0772 222 112

Citeşte şi:

Notă: Interviul a fost realizat în data de 28 februarie 2024 şi publicat în data de 3 martie 2024

Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Are aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care a acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care a văzut tot ce se putea vedea. A bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentează ce înseamnă realizarea de emisiuni TV. Ne promite, însă, că prima sa dragoste - presa scrisă - n-o va lăsa niciodată