Încă 3.000 de concedieri anunțate de Continental AG: Producătorul german de piese auto este printre cei mai mari angajatori din România

Concedierile în masă continuă la producătorul de componente auto Continental AG. Gigantul german intenţionează să disponibilizeze, până la finalul lui 2026, încă 3.000 de angajaţi din cadrul diviziei sale auto, în special din segmentul de cercetare şi dezvoltare (R&D). Potrivit agențiilor DPA şi Reuters, mai mult de jumătate dintre locurile de muncă vizate de concedieri sunt situate în uzinele din Germania.

Închiderea fabricii din Nuremberg și impactul în Germania

Marţi, compania germană a anunţat că fabrica sa din Nuremberg va fi închisă, ca parte a măsurilor de reducere a costurilor. De asemenea, alte unități din landurile germane Hesse și Bavaria vor fi afectate de acest val de restructurări. Continental a precizat că decizia de concediere a fost luată în contextul declinului industriei auto germane, un sector care se confruntă cu dificultăți din cauza tranziției către vehicule electrice și a scăderii cererii de automobile tradiționale.

Reduceri de costuri și planul de restructurare

Anul trecut, Continental a anunțat un plan amplu de reduceri de costuri, care includea eliminarea a 7.150 de locuri de muncă din divizia auto. Acest plan are ca obiectiv economisirea a 400 de milioane de euro anual începând din 2025. Marți, compania a precizat că aceste concedieri au fost implementate în proporție de 80% – 90%, iar prin noul anunț, numărul total al locurilor de muncă desființate depășește 10.000.

Continental în România: investiții și număr de angajați

Continental este unul dintre cei mai mari angajatori din România, având peste 20.000 de angajați la nivel național. Din 1999 și până în prezent, compania a investit peste 2,3 miliarde de euro în România. Grupul german deține cinci fabrici și patru centre de inginerie în orașele Timișoara, Sibiu, Carei și Iași. De asemenea, Continental operează un centru de distribuție a anvelopelor în București, conform economica.net.

Citeste si...  Șoșoacă, delir în Parlamentul European: Doar Rusia vrea pace! Românii sunt sărăciţi ajutând Ucraina

Perspective și impact asupra industriei auto

Deși actualul val de concedieri se concentrează în principal pe Germania, situația tensionată din industria auto europeană ar putea avea implicații și pentru operațiunile din alte țări, inclusiv România. Într-un context global marcat de schimbări tehnologice rapide, creșterea competiției în segmentul vehiculelor electrice și costurile tot mai mari de producție, companiile din domeniul auto sunt nevoite să adopte măsuri drastice pentru a rămâne competitive pe piață.